Dostupni linkovi

Ministarka rudarstva Srbije o projektu 'Jadar': Država neće raditi ništa bez konsultacija sa građanima


Zorana Mihajlović
Zorana Mihajlović

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da država neće preduzeti nijedan korak u slučaju iskopavanj litijuma bez studija i konsultovanja sa građanima, bez obzira na, kako je rekla, netačne informacije da postoji obavezujući ugovor sa rudarskom kompanijom Rio Tinto koja je planirala eksploataciju litijuma na zapadu Srbije.

„To su sve spekulacije, jer ne postoji ugovorni odnos, samim tim ni obaveze prema Rio Tintu. Država se sve vreme ponaša odgovorno i otvoreno”, rekla je Mihajlović u intervjuu za agenciju Blumberg.

Prema njenim rečima, najbolje rešenje je da konačnu reč o ovoj temi daju građani na refenredumu.

“Međutim, mi smo tri meseca od izbora i svaka tema je sada politička, a najmanje ekološka, energetska ili ekonomska“, smatra Mihajlović.

Ona je kazala da se sa projektom „Jadar“, koji podrazumeva iskopavanje litijuma, zastalo na zahtev građana, ali da je suština u studijama o proceni uticaja na životnu sredinu, kao i da je pobornik ideje da o njima govore najbolji svetski stručnjaci.

„Ono što treba da se uradi jesu studije o proceni uticaja na životnu sredinu, to treba da znamo bez obzira na to da li će se projekat nastaviti ili ne, jer je to jedino relevantno. Pobornik sam ideje da najbolji svetski stručnjaci objasne sve o studijama kada budu gotove”, rekla je Mihajlović.

Ona je, međutim, dodala da smatra da “treba da znamo šta je litijum, koliko je važan na globalnom nivou” i da se procenjuje da će do 2040. godine potražnja za litijumom biti 90 puta veća.

“Treba da znamo da jedini u svetu imamo jadarit, mineral sa posebnom strukturom jadarita i bora u sebi. Imamo jednu vrstu nafte i zlata i treba da razgovaramo o tome hoćemo li da imamo čitav lanac proizvodnje, od rudnika, preko fabrike baterija do fabrike električnih vozila“, rekla je ona.

Ekološki aktivisti i građani su 8. januara organizovali još jednu blokadu saobraćajnica u nekoliko gradova Srbije, uključujući i međunarodni autoput u Beogradu i Novom Sadu, zbog namere međunarodne rudarske kompanije Rio Tinto da otvori rudnik litijuma u dolini Jadra, u zapadnoj Srbiji.

Ekološke organizacije zabrinute su da bi eksploatacija rude “jadarit” mogla da ugrozi životnu sredinu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je uoči protesta 8. januara da je Vlada blizu odluke da poništi sve što se dešava sa Rio Tintom i da se ponište sve dozvole date toj kompaniji, ali je dodala da Vlada "nije za to da predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude protiv njihovih odluka".

S druge strane, predsednik Srbije je 27. decembra izjavio da projekat “Jadar” neće biti povučen iako su to tražili "pojedini opozicioni političari".

Sa projektom „Jadar“ se zastalo zbog protivljenja meštana u dolini reke Jadar na zapadu Srbije i nakon masovnih blokada saobraćajnica održanih krajem novembra i početkom decembra 2021. godine.

Kompanija Rio Sava Exploration, ćerka firme britansko-australijskog rudarskog giganta Rio Tinto koji planira eksploataciju litijuma u Srbiji, 23. decembra saopštila je da planira da zastane sa pro-jektom “Jadar”.

Iz Rio Tinta tvrdnje o zagađenju odbacuju i obećavaju poštovanje najviših ekoloških standarda za projekat "Jadar" – kako se naziva projekat eksploatacije litijuma iz minerala jadarit u Srbiji, koji je dobio ime po reci u čijoj je dolini pronađen.

Ova britansko-australijska multinacionalna kompanija sa sedištem u Londonu, koja posluje u 35 zemalja širom sveta, se tokom svoje duge istorije suočila sa više optužbi da uništava životnu sredinu ili krši ljudska prava.

Brane pašnjake zapadne Srbije i ne veruju u ekološko kopanje litijuma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00
XS
SM
MD
LG