Dostupni linkovi

Đoković će provesti vikend zadržan u hotelu


Novak Đoković
Novak Đoković

Novak Đoković će provesti naredna 72 sata zadržan u hotelu u Melburnu prije no što u ponedjeljak bude održano saslušanje tokom kojeg će njegov tim pokušati da preokrene zabranu ulaska u Australiju.

Prvom teniseru svijeta ukinuta je viza, te za sada, neće moći učestvovati na Australian Openu, turniru kojeg je osvojio devet puta.

Organizatori turnira kažu da je Đoković imao medicinsko izuzeće dva nezavisna panela Tennis Australia i savezne države Victoria, te poriču da je imao poseban tretman. I sam Đoković je na Instagramu ranije potvrdio da je dobio izuzeće.

Gdje je trenutno Đoković?

Đoković se trenutno nalazi u Carlton hotelu pet kilometara od Melbourne Parka u kojem se održava Australian Open, jedan od četiri velika svjetska teniska turnira.

Za razliku trenutnog hotela u kojem se nalazi, a koji se koristi za imigracione zatočenike, Đoković je pred prošlogodišnji Australian Open, kojeg je i osvojio, bio u karantinu u luksuznom hotelu u Adelaideu, te je mogao i da trenira u poznatom teniskom klubu Memorial Drive tokom boravka u izolaciji.

Australijanci ljuti zbog Đokovićevog izuzeća
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Na saslušanju održanom u četvrtak predstavnici srpskog šampiona i ministra za imigraciju postigli su dogovor da Đoković neće biti deportovan prije saslušanja u saveznom sudu u ponedjeljak.

Ranije je sudija Anthony Kelly pitao advokate kada Australian Open treba da počne i kada je Đokoviću zakazan prvi meč. Sudija je rekao da je otvoren za opciju da Đoković svjedoči "sa daljine" iz imigracionog pritvora. Također je upozorio da na njega neće uticati Tennis Australia i njihova želja da se problem riješi do utorka.

Nick Wood koji zastupa Đokovića rekao je da je bio u mogućnosti da razgovara sa svojim klijentom, napominjući da je rješavanje pitanja vize ključno.

"Dok ja sjedim ovdje, ako je odluka o otkazivanju validna, nepostojanje vize je nepremostiva prepreka da se gospodin Đoković takmiči na turniru", rekao je Wood.

Koga optužuje porodica Đoković?

U međuvremenu njegovi roditelji održali su konferenciju za novinare tokom koje su rekli da je "politička odluka" da se Novaku Đokoviću ne dozvoli ulazak u Australiju.

"Oni su htjeli da ga potcjene i još ga drže u zatvoru", rekao je njegov otac Srđan.

Konferencija za novinare porodice Novaka Đokovića u Beogradu 6. januara 2022.
Konferencija za novinare porodice Novaka Đokovića u Beogradu 6. januara 2022.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) brat prvog tenisera sveta je izjavio da Đokovićev tim nije mogao da kontaktira federalne vlasti Australije u vezi sa apliciranjem za vizu.

Po njegovim rečima Đokovićev tim je jedino mogao da komunicira sa federalnim vlastima posredstvom Teniskog saveza Australije.

„Oni imaju partnerski dogovor sa federalnom vlašću o izuzećima zbog teniskog turnira. Znači, nije Novak aplicirao niti njegov tim. Aplicirao je Teniski savez Australije po istom principu po kojem su aplicirali i za druge tenisere koji su već na australijskom polju“, izjavio je Đorđe Đoković.

On tvrdi da Novak Đoković nije prekršio nijedan zakon Australije, te da je ispoštovan svaki protokol koji su australijske vlasti postavile još u novembru 2021. godine.

"Mi smo ljudi, a ti gospodine ti to nisi" rekao je na kraju konferencije njegov otac Srđan obraćajući se premijeru Australije Scottu Morissonu.

Kakva su pravila Australian Opena?

Svi učesnici i osoblje Australian Opena moraju biti vakcinisani ili imati izuzeće koje je odobrio stručni nezavisni panel.

Nije poznato da li je Đoković vakcinisan protiv COVID-19, a u junu 2020. godine testiran je pozitivno na korona virus.

Prema federalnom sistemu Australije, države i teritorije mogu da izdaju izuzeća od zahtjeva za obaveznom vakcinacijom kako bi osobe mogle da uđu u njihovu teritoriju. Međutim, savezna vlada kontroliše međunarodne granice i može osporiti takva izuzeća.

Đoković je u Australiju otputovao nakon što je dobio izuzeće od vlade države Viktorija. To izuzeće podržalo je vizu koju mu je izdala federalna vlada. No, po dolasku, zvaničnici Federalnih graničnih službi rekli su da Đoković nije u stanju da opravda razloge za svoje izuzeće.

"Đoković nije dostavio odgovarajuće dokaze da ispuni uslove za ulazak u Australiju, a viza mu je zatim otkazana", navodi se u saopštenju granične službe Australije.

Australska radna grupa koja postavlja parametre o izuzeću navodi rizike od ozbiljne srčane bolesti od vakcinacije i zarazu korona virusom u posljednjih šest mjeseci kao kriterije za izuzeće. Međutim, premijer Australije Scot Morrison rekao je ranije da je Tennis Australia obavješten prije nekoliko sedmica da nedavna zaraza ne ispunjava kriterije za izuzeće.

Tennis Australia i vlada države Viktorija ranije su rekli da je Đoković jedan od "šačice" uspješnih kandidata među 26 osoba koji su tražili izuzeće od vakcinacije, ali nije dobio nikakav poseban tretman u procesu anonimne prijave.

Kakve su reakcije u Australiji?

I u Australiji, kao i širom svijeta dolazi do porasta broja zaraženih zbog širenja omicron soja. U posljednja 24 sata zabilježeno je 72.392 slučaja zaraze korona virusom.

Odluka o izuzeću razljutila je mnoge u državi u kojoj dolazi do porasta broja zaraženih korona virusom. Melburn, grad u kojem se održava Australian Open jedan je od gradova u kojem je trajalo najduže zatvaranje zbog korona virusa.

Od kada je počela pandemija u ovom gradu je zabilježeno šest pojedinačnih zatvaranja, a više od pet miliona stanovnika provelo je više od 260 dana pod strogim mjerama.

Bivši potpredsjednik Medicinskog udruženja Australije Stephen Parnis rekao je da je šteta što je došlo do pravnog spora, ali da je činjenica da Đoković nije poštovao pravila koja nisu samo zakon Australije, već ih čvrsto podržava velika većina Australaca, "a to je da ako niste vakcinisani, zaista ne bi trebali biti pušteni na australske obale."

"Činjenica je da ako ste imali bolest, ako ste bili zaraženi sa COVID-om, razvijate određeni nivo imuniteta, ali on nikada nije tako dobar kao kada je neko vakcinisan. I ne znamo dokumentaciju. Znamo da je u posljednje dvije godine gospodin Đoković govorio i ponašao se na način koji nije učinio ništa osim potkopao povjerenje širom svijeta u vakcinaciju. Dakle, znate, većina Australaca, kada su čuli da je dobio izuzeće, su bili zaista prilično bjesni", rekao je Parnis.

Poruka Aleksandra Vučića

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je rekao da je razgovarao sa Đokovićem te da je cijela Srbija uz njega i da organi vlasti "preduzimaju sve mjere kako bi maltretiranje najboljeg tenisera sveta u najkraćem mogućem periodu bilo prekinuto."

"U skladu sa svim normama međunarodnog javnog prava Srbija će se boriti za Novaka Đokovića, za pravdu i istinu", stoji na Instagram nalogu predsjednika Srbije.

Vučić je također kasnije rekao da se boji da će se "ova vrsta političkog iživljavanja nad njim nastaviti da bi oni dokazali neke druge stvari, jer kad nekog ne možete da pobedite onda se bavite ovakvim stvarima".

"Đokovićeva viza je ukinuta. Pravila su pravila, posebno kada su u pitanju naše granice. Niko nije iznad tih pravila", rekao je premijer Australije Scott Morisson na Twitteru.

"Naše jake granične politike bile su ključne u tome da Australija ima jednu od najnižih stopa smrtnosti od COVID-a, i nastavljamo da budemo oprezni", stoji dalje.

Komentar Rafaela Nadala

Španski teniser Rafael Nadal izjavio je da mu je žao zbog situacije u kojoj se našao Novak Đoković ali je dodao da je srbijanski teniser mjesecima unaprijed znao da se potencijalno može suočiti sa problemima ukoliko stigne nevakcinisan protiv COVID-a 19.

Rafael Nadal i Nova Đoković, tokom turnira u Rimu 19. maja 2019.
Rafael Nadal i Nova Đoković, tokom turnira u Rimu 19. maja 2019.

"Naravno da mi se ne sviđa ovo što se dešava. Na neki način mi je žao zbog njega. Ali, istovremeno, znao je mjesecima kakvi su uslovi i sam donosi svoje odluke", rekao je Nadal novinarima nakon pobjede na turniru "Samer set ATP 250" u Melburnu.

Đoković je ranije izražavao stavove protivne vakcinaciji.

"Lično sam protiv vakcinisanja i ne bih želeo da me neko prisiljava na vakcinu da bih mogao da putujem," rekao je Đoković prošlog aprila.

Australian Open, turnir na kojem je Đoković trebao pokušati osvojiti desetu titulu počinje 17. januara.

Đoković je ukupno osvojio 20 Grand Slam turnira. Trenutno je najbolji teniser svijeta, a od nagrada je zaradio 155 miliona dolara.

Izvor: Reuters, AP, BBC
XS
SM
MD
LG