Dostupni linkovi

Novak Đoković dobio medicinsko izuzeće, ide na Australian Open


Novak Đoković
Novak Đoković

Najbolji teniser sveta Novak Đoković saopštio je da će nastupiti na Otvorenom prvenstvu Australije od 17. do 31. januara.

Đoković je ranije podneo zahtev nezavisnoj komisiji eksperata za medicinsko izuzeće, ali nikada nije rekao koji su njegovi zdravstveni problemi.

Kako je Đoković naveo na društvenim mrežama, za učešće na Australian Openu dobio je medicinsko izuzeće od australijske nezavisne komisije i učestvovaće na prvom Grend slemu sezone. U objavi nije dao više detalja o izuzeću.

On je 4. januara obavestio javnost da je krenuo put Melburna, na turnir koji je do sada osvajao devet puta.

"Odmorio sam se od veoma duge i uspešne sezone 2021. Sada krećem u Australiju jer sam dobio izuzeće i spreman sam da živim i dišem tenis narednih par nedelja takmičenja. Hvala svima na podršci", poručio je, između ostalog, Đoković.

On nije saopštio da li je vakcinisan protiv korona virusa ili ne, već je ostao pri stavu da ne želi da otkriva medicinski karton.

Prethodno je direktor Australian Opena Kreg Tajli izjavio da je određen broj nevakcinisanih igrača kloji je dobio medicinsko izuzeće stiglo u Melburn. On je dodao da je lično na igračima odluka da li će sa javnošću podeliti svoj zdravstveni status i objasnio kako se bodija medicinsko izuzeće.

"Postoje dva odbora koja anonimno obrađuju zahteve i ne znaju o kom učesniku turnira je reč. Razlozi za medicinsko izuzeće ostaju privatni, između odbora i onog ko je aplicirao", rekao je Tajli. On je tada naglasio i da šampšio Australian Opena Novak Đoković ima pravo da za sebe zadrži podatke o zdravstvenom stanju.

"Njegov je izbor da to učini", zaključio je Tajli.

Po podacima Svetske teniske asocijacije ATP, 95 od prvih 100 tenisera na svetskoj rang listi primilo je antikovid vakcinu i može da nastupi u Melburnu. Oni koji su vakcinisani, moraju da imaju negativan test 72 sata pre dolaska u Australiju, potom po sletanju u Melburn, a onda i još jedan šestog dana boravka u ovom gradu.

Novak Đoković je rekorder sa devet osvojenih titula u melburnskoj Rod Lejver Areni, a do sada je u karijeri osvojio 20 Grend slem turnira, najvećih takmičenja u profesionalnom tenisu.

XS
SM
MD
LG