Dostupni linkovi

Predsednik Srbije: Politička hajka protiv Đokovića


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa saradnicima unosi badnjak u zgradu Generalnog sekretarijata predsednika Republike, 6. januar 2022.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa saradnicima unosi badnjak u zgradu Generalnog sekretarijata predsednika Republike, 6. januar 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak, 6. januara da se dva puta čuo sa najboljim svetskim teniserom Novakom Đovićem, kojem je granična policija Australije odbila ulazak u zemlju.

Vučić je rekao da se boji da će se "ova vrsta političkog iživljavanja nad njim nastaviti da bi oni dokazali neke druge stvari, jer kad nekog ne možete da pobedite onda se bavite ovakvim stvarima".

"Nije fer da se vodi opšta politička hajka, u kojoj učestvuju svi, od australijskog premijera, glumeći da pravila važe za sve, a više su tenisera pustili pod istim uslovima pod kojim Đokovića nisu", rekao je Vučić, nakon što je u Predsedništvu Srbije primio decu sa Banije i Korduna.

On je rekao da je u nastojanje da se pomogne Đokoviću aktivno uključeno i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, koje je pozvalo Ambasadu Australije u Beogradu.

Prema njegovim rečima, premijerka Ana Brnabić je telefonskim putem zatražila od australijskog Ministarstva unutrašnjih poslova da se Đokoviću omogući da čeka odluku australijskog suda u kući koju je iznajmio, a ne u "zloglasnom" hotelu gde je sada.

Australijske granične snage potvrdile su da je Đokoviću odbijen ulazak u zemlju nakon što je teniser bio primoran da čeka nekoliko sati na aerodromu u Melburnu zbog problema sa vizom.

Đoković je potom odveden u državni pritvorski hotel. O njegovoj deportaciji sud će odlučiti u ponedjeljak.

Premijer Australije Scott Morisson rekao je da "niko nije iznad pravila".

Njemu je prvobitno bilo odobreno medicinsko izuzeće za vakcinaciju protiv COVID-19 kako bi mogao igrati na Australijan Openu. Svi učesnici i osoblje turnira moraju biti vakcinisani ili imati izuzeće koje je odobrio stručni nezavisni panel.

Đoković nije vakcinisan protiv COVID-19, a u junu 2020. godine testiran je pozitivno na korona virus.

On je iz Dubaija stigao u Melburn u srijedu 5. janaura, gdje je primijećeno da je njegov tim napravio grešku u prijavi za vizu jer su podnijeli zahtjev za vizu kojim se ne dozvoljava medicinsko izuzeće.

To je navelo lokalnu vladu države Viktorija u kojoj se igra Australian Open da kažu kako neće podržati Đokovićevu prijavu, što je njegovu sudbinu stavilo u ruke savezne vlade i premijera Australije Scotta Morrisona.

Australijanci su ranije ljutito reagovali na vijest da će Đoković igrati na Australian Openu, nakon što je izuzet od pravila vakcinisanja protiv COVID-a 19. Organizatori su rekli da prvi reket svijeta nije imao poseban tretman.

Tennis Australia i vlada Viktorijanske države rekli su da je Đoković jedan od "šačice" uspješnih kandidata među 26 osoba koji su tražili izuzeće od vakcinacije, ali nije dobio nikakav poseban tretman u procesu anonimne prijave.

O svom statusu vakcinisanja Đoković nije govorio, ali je prošlog aprila javno je rekao: "Lično sam protiv vakcinisanja i ne bih želeo da me neko prisiljava na vakcinu da bih mogao da putujem".

Đoković je osvojio devet puta titulu u Melbourneu, uključujući i posljednje tri.

Turnir počinje u Melbourneu 17. januara.

Australijanci ljuti zbog Đokovićevog izuzeća
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00
XS
SM
MD
LG