Dostupni linkovi

Bivša devojka Jeffreya Epsteina osuđena za seksualnu eksploataciju


Ghislaine Maxwell
Ghislaine Maxwell

Ghislaine Maxwell, bivša devojka i dugogodišnja saradnica preminulog optuženog seksualnog prestupnika Jeffreya Epsteina, osuđena je 29. decembra po optužbi da je namamljivala maloletne devojke kako bi ih Epstein seksualno zlostavljao.

Američki Federalni istražni biro uhapsio je Ghislaine Maxwell 2. jula, a nakon presude, kako prenosi CNN, suočava se sa kaznom do 65 godina zatvora.

Presudom je završeno jednomesečno suđenje tokom kojeg su prikazani izveštaji o seksualnoj eksploataciji devojčica od 14 godina.

Tokom suđenja, tužioci su pozvali 24 svedoka, a srž optužbe bilo je svedočenje četiri žene koje su rekle da su ih Maxwell i Epsteina seksulano zlostavljali dok su bile maloletne.

U opisima ponašanja Maxwell, sve žene su svedočile da je koristila šarm i darove da pridobije njihovo poverenje i uveravala ih kako Epstein može da iskoristi svoje bogatstvo i veze da ispuni njihove snove.

Maxwell je preko advokata negirala optužbe. Ipak, ona je odbila da svedoči, rekavši sudiji: "Optužba nije dokazala slučaj van razumne sumnje, tako da nema razloga da ja svedočim".

Odbrana je insistirala na tome da je Maxwell žrtva "osvetoljubivog" krivičnog gonjenja kako bi se pravdu dobile žene koje su nakon smrti Epsteina lišene glavnog krivca.

Maxwell nije bila prisutna u javnosti od smrti Epsteina, američkog milijardera i finasijera optuženog za silovanja i trgovinu maloletnim devojkama u razdoblju od skoro dve decenije.

Jeffrey Epstein umro je u zatvoru 10. avgusta 2020. godine dok je čekao suđenje za trgovinu maloletnicama. Njegova smrt je zvanično opisana kao samoubistvo.

Uhapšen je u New Yorku zbog navoda da vodi lanac trgovine maloletnim devojkama.

Maxwell još uvek čeka suđenje po dve tačke optužnice za lažno svedočenje.

Nastavljaju se i optužbe u vezi sa zlostavljanjem, uključujući i onu koja nije bila uključena u suđenje, a koju je pokrenula Virginia Giuffre.

Giuffre tvrdi da je bila primorana na seksualne odnose sa britanskim princom Andrew-om kada je imala 17 godina.

Tada poznata kao Virginia Roberts, Guiffre je navela da ju je princ napao u londonskoj kući Epsteinove saradnice Ghislaine Maxwell, te u Epsteinovim kućama na Manhattanu i Little Saint Jamesu, na Devičanskim ostrvima.

Andrew poriče sve optužbe.

XS
SM
MD
LG