Dostupni linkovi

Evropska komisija prati slučaj ruskog medija u Nemačkoj sa dozvolom iz Srbije


Logo RT ("Russia Today"), ruske državne televizije, u Sankt Petersburgu, tokom Međunarodnog ekonomskog foruma 24. maja 2018.
Logo RT ("Russia Today"), ruske državne televizije, u Sankt Petersburgu, tokom Međunarodnog ekonomskog foruma 24. maja 2018.

Pomno ćemo pratiti razvoj slučaja, navedeno je iz Evropske komisije (EK) za RSE nakon što je ruski državni medij RT DE 16. decembra počeo na svojoj internet stranici da emituje program za nemačko tržište.

RSE je zatražio komentar s obzirom da se RT DE pozvao na dozvolu za emitovanje dobijenu u Srbiji.

„Ne možemo da komentarišemo pojedinačni slučaj, jer nemamo dovoljno informacija da ga u potpunosti procenimo", rekao je za RSE Johannes Bahrke, portparol EK.

On je naveo da generalno, ukoliko medijski servis iz treće zemlje nema licencu u državi članici EU i nije pod jurisdikcijom države članice EU, to pitanje nije obuhvaćeno pravilima EU o audiovizuelnim medijskim uslugama.

„Države članice su slobodne da preduzmu odgovarajuće mere, pod uslovom da su u skladu sa pravom Unije i međunarodnim obavezama Unije“, naveo je Bahrke.

Šta je prethodilo?

Dozvolu za emitovanje programa RT DE iz Srbije izdalo je srpsko Regulatorno telo za elektronske medije (REM) 6. decembra.

Državna institucija Nemačke nadležna za medije (MABB) zatražila je od emitera ruskog državnog programa objašnjenje i razlog zbog kog, nakon dobijanja dozvole u Srbiji, emituje program za nemačko tržište.

"Prema preliminarnoj proceni, to ne predstavlja dovoljan (pravni) osnov da distribuiraju program u Nemačkoj", stoji u odgovoru MABB za RSE od 17. decembra.

Iz kompanije RT za RSE nisu precizirali zašto je matična kompanija TV Novosti, u okviru koje radi RT, dozvolu za emitovanje tražila baš u Srbiji.

"To je optimalno rešenje, u skladu sa svim važećim zakonskim i regulatornim zahtevima u okviru Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji, prema kojoj RT DE može da ima pristup publici širom Evrope", navedeno je u odgovoru.

Da li je prekršena regulativa?

Nemačka i Srbija su potpisnice Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji (ECTT) Saveta Evrope, koja uključuje odredbe o slobodi prijema i reemitovanja programskih usluga.

Međutim, kako ta konvencija nije deo zakonodavstva EU na Nemačkoj je da proceni da li su mere koje ona može preduzeti u skladu sa njenim međunarodnim obavezama.

Olivera Zekić, predsednica Saveta REM-a, tela koje u Srbiji izdaje dozvole elektronskim emiterima, izjavila je 17. decembra agenciji Fonet da je dozvola izdata "na osnovu zakona i Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji".

Međutim, Judita Popović, članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, koja nije podržala ovu odluku, rekla je za RSE da smatra da su davanjem dozvole prekršeni domaći propisi, a da se Evropska konvencija o prekograničnoj televiziji ne može primeniti na ovaj slučaj.

Propisi u Nemačkoj ne dozvoljavaju emitovanje TV kanalima u stranom državnom vlasništvu, a u takve spada RT kao medij koji finansira Kremlj.

RT se na Zapadu kritikuje kao propagandni instrument Kremlja što ovaj medij demantuje.

RT-ov Jutjub (Youtube) kanal na nemačkom jeziku RT auf Sendung (RT uživo), prema pisanju medija, uklonjen je 17. decembra zbog kršenja pravila te platforme za deljenje video-sadržaja.

XS
SM
MD
LG