Dostupni linkovi

Američki investitori strahuju od korupcije u Crnoj Gori


Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke (Judy Rising Reinke)
Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke (Judy Rising Reinke)

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke (Judy Rising Reinke) saopštila je da su joj američki investitori prenijeli strahovanja od korupcije u crnogorskom sistemu zbog čega izostaju ulaganja.

„Redovno razgovaram sa američkim investitorima i pominju netransparentnost javnih nabavki, poblematizuju validnost javnih ugovora, plaše se određene vrste korupcije, i vršenja neprimjerenog uticaja. Praktično, ne vjeruju sistemu“, saopštila je ambasadorka Rajnke tokom gala večere Američke privredne komore u Crnoj Gori.

Rajnke je ocijenila da Vlada zna odgovor na te probleme, odnosno da mora raditi na vraćanju povjerenja biznis zajednici i eliminisati politika prilikom odlučivanja.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je poručio da je neophodno produbiti ekonomske odnose Crne Gore i Amerike, jer će na taj način biti unaprijeđen i životni standard. Izasalanik Eskobar, koji se na večeru Američke privredne komore uključio putem video linka, poručio je da snažnijii ekonomski odnosi sa Sjedinjenim državama poboljšati poziciju Crne Gore na putu ka Evropskoj Uniji.

I predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić je konstatovao da je veza između Crne Gore i Sjedinjenih Država jaka i da se očekuju investitori iz SAD, te dodao “da se na ovim prostorima dešava endemska korupcija”.

Prilikom novembarske posjete Crnoj Gori Eskobar tokom sastanka sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem naglasio je zabrinutost Sjedinjenih Država zbog "ukorijenjene korupcije u zemlji" i podstakao Crnu Goru da nastavi da igra konstruktivnu ulogu u rješavanju regionalnih izazova.

XS
SM
MD
LG