Dostupni linkovi

Eskobar: SAD stoje uz sve koji podržavaju suverenu i građansku Crnu Goru


Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar na sastanku sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem, Podgorica (11. novembar 2021.)
Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar na sastanku sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem, Podgorica (11. novembar 2021.)

U susretima u četvrtak (11. novembar) sa crnogorskim zvaničnicima, uključujući premijera Zdravka Krivokapića i predsjednika Skupštine Aleksu Bečića, specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) poslao je jedinstvenu poruku podrške suverenoj i građanskoj Crnoj Gori i borbi protiv korupcije.

On boravi u trodnevnoj posjeti Crnoj Gori.

Drugog dana posjete, Eskobar je u razgovoru sa predsjednikom Vlade Crne Gore Krivokapićem podstakao crnogorskog premijera da zadrži fokus na reformama neophodnim za ubrzanje pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), prenijela je Ambasada SAD-a na Twitteru.

Kako navode, Eskobar je poručio da SAD stoje uz sve koji podržavaju suverenu, inkluzivnu i građansku Crnu Goru.

Predsjednik Vlade Crne Gore je na konferenciji za novinare kazao da je Vlada "isporučila vidljive rezultate" i da je od Eskobara dobila "bezrezervnu podršku za nastavak svog puta".

"Sa Eskobarom je bilo priče i o korupciji. Rezultati koje je vlada ostvarila pokazuju da možemo da budemo mjesto bez korupcije i da kriminal svedemo na minimum", rekao je Krivokapić.

Krivokapić je, nakon razgovora sa američkim zvaničnikom, ranije na Twitteru istakao da Crna Gora i SAD ostaju postojani NATO saveznici, u borbi za najveće demokratske vrijednosti i ideale.

Premijer je saopštio da su se on i Eskobar saglasili da su borba protiv korupcije i regionalna saradnja od najvećeg značaja za evropsku budućnost Crne Gore.

Eskobar je razgovarao i sa predsjednikom crnogorske Skupštine Bečićem kojem je prenio zabrinutost zvaničnog Vašingtona zbog popisa koji, kako je ocijenio može podići nacionalističke tenzije.

Na što skorijem održavanju popisa insistira prosrpski Demokratski front (DF), najjača grupacija u okviru vladajuće većine, koja je održavanje popisa 2021. godine postavljala kao uslov povjerenja Vladi premijera Krivokapića.

DF očekuje da će popis pokazati da je u Crnoj Gori više Srba nego što ih je bilo na posljednjem popisu iz 2011. kada se 29 odsto građana izjasnilo kao Srbi, a 45 posto kao Crnogorci.

Vujović: Povratak Zapadnog Balkana u fokus američke spoljne politike

Posjeta Gabrijela Eskobara Podgorici i poruke koje je prenio crnogorskim zvaničnicima su pokazatelj da je novoj američkoj administraciji Zapadni Balkan, samim tim i Crna Gora, ponovo u fokusu, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) politički analitičar iz Podgorice, Zlatko Vujović, koji je o situaciji u Crnoj Gori razgovarao sa visokim američkim zvaničnikom:

"Ono što se jasno čuje od gospodina Eskobara jeste da Crnu Goru vide kao prijatelja i žele da promjene koje se dešavaju u Crnoj Gori budu na fonu jasne opredijeljenosti ka NATO-u i Zapadu. Ne možemo sada da znamo šta tačno ide u tom paketu. Dolaskom predsjednika Bajdena [Joe Biden, predsjednik SAD-a] Balkan je ponovo na listi prioriteta, što nije bio slučaj pod Trampovom administracijom" [Donald Trump, bivši američki predsjednik], navodi Vujović.

Vašington sprema sankcije za pojedince iz sadašnje i bivše vlasti i povezana lica

Na pitanje RSE da li Stejt dipartment razmatra da pojedine funkcionere sadašnje i bivše crnogorske vlasti stavi pod sankcije zbog ugrožavanja mira i stabilnosti u regionu i povezanosti sa korupcijom, iz Ambasade SAD-a u Podgorici su podsjetili na naredbu predsjednika Bajdena iz juna 2021. koja proširuje kriterijume za imenovanje pojedinaca koji će biti predmet sankcija, kao odgovor na korupciju, opstrukciju institucija i međunarodnih sporazuma.

"Ova izvršna naredba obezbjeđuje dodatne sankcije protiv pojedinaca koji ugrožavaju mir, sigurnost, stabilnost ili teritorijalni integritet bilo kojeg regiona ili države na Zapadnom Balkanu, kao i protiv onih koji su, između ostalog, odgovorni, bili saučesnici, direktno ili indirektno uključeni u ozbiljna kršenja ljudskih prava na Zapadnom Balkanu", navela je američka Ambasada u Crnoj Gori.

Premijer Krivokapić je na pitanje novinara u Podgorici - da li je sa Eskobarom razgovarao o "crnim listama" osoba iz Crne Gore, koje bi mogle da se nađu na udaru američkih sankcija - odgovorio da se "na to pitanje ne odgovara".

Upravo zbog korupcije koju u Vašingtonu vide kao jedan od ključnih problema u Crnoj Gori, Zlatko Vujović očekuje da bi Eskobar u Podgorici mogao da potvrdi da Vašington priprema spisak osoba iz Crne Gore kojima će uvesti sankcije, odnosno zabraniti ulazak u SAD.

"Ako se potvrde ti navodi, očekujem da će se neka lica iz Crne Gore naći na listi onih koji će trpjeti sankcije i to će najvjerovatnije biti i najjasnija poruka u kom smjeru SAD vide aktuelni razvoj političkih događaja u Crnoj Gori", ocjenjuje politički analitičar.

Zlatko Vujović (na fotografiji, fotoarhiv) očekuje da bi Eskobar mogao da potvrdi da Vašington priprema spisak osoba iz Crne Gore kojima će uvesti sankcije.
Zlatko Vujović (na fotografiji, fotoarhiv) očekuje da bi Eskobar mogao da potvrdi da Vašington priprema spisak osoba iz Crne Gore kojima će uvesti sankcije.

Vujović ističe da je teško anticipirati ko bi mogao da se nađe naći na američkom spisku "nepoželjnih" osoba iz Crne Gore.

"Iako za sada niko sa sigurnošću to ne može znati, mislim da će to prvenstveno biti pojedini političari, ali i lica, koja su na bilo koji način mogla biti uključena u korupcionaške poslove. Dakle, ne samo političari, već i druga lica, biznismeni", tvrdi Vujović.

Kako su 10. novembra (prvog dana posjete) saopštili iz Ambasade SAD-a, Eskobar je u razgovoru sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem naglasio zabrinutost SAD-a zbog ukorijenjene korupcije u zemlji i podstakao Crnu Goru da nastavi da igra konstruktivnu ulogu u rješavanju regionalnih izazova.

Borba protiv korupcije u ekonomiji bila je tema razgovora ministra finansija Milojka Spajića i visokog američkog zvaničnika.

Spajić je na Twitteru napisao da je Eskobar potvrdio snažnu podršku ekonomskom programu Vlade, naglašavajući neophodnost nulte tolerancije na korupciju za nove investicije.

U sklopu trodnevne posjete Crnoj Gori, prve od kako je stupio na dužnost zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Gabrijel Eskobar će razgovarati i sa predstavnicima nevladinog sektora, a na kraju posjete, u petak (12. novembar) sastaće se sa i vicepremijerom Dritanom Abazovićem.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG