Dostupni linkovi

Brnabić: Izvinjavam se zbog greške na dočeku premijera Krivokapića


Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić na konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Beogradu, 3. novembar 2021.
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić na konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Beogradu, 3. novembar 2021.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je posle razgovora sa predsednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem u Beogradu da se nada da je prva zvanična poseta crnogorskog premijera od kada je izabran na tu funkciju "početak nove faze odnosa sa Vladom Crne Gore" i izvinila se zbog, kako je navela, greške tokom dočeka Krivokapića u Beogradu.

Premijera Crne Gore je 2. novembra na aerodromu dočekao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i potpredsednik Vlade Srbije Branislav Nedimović, mimo uobičajenog protokola, u farmerkama i bez kravate, što je izazvalo reakcije u Podgorici.

"Moja je greška zato što je premijera Crne Gore trebalo da dočeka ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ali se on zadržao u Atini i u poslednjem trenutku smo odredili ministra Nedimovića da dočeka premijera. On često prekrši dres kod, to nije nešto čemu pridaje posebno pažnje. Zaista nije bilo zle namere u svemu tome", rekla je Brnabić 3. novembra na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Krivokapićem.

Brnabić je dodala da je nakon toga ispred Vlade Srbije ona dočekala premijera Crne Gore, gde je Krivokapić položio venac na mestu gde je 2003. godine ubijen prvi demokratski premijer Srbije Zoran Đinđić, kao i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "nikome nije poklonio toliko pažnje" kao premijeru Krivokapiću.

"To mnogo više govori o tome kakav je tretman premijera Krivokapića i kakav je naš odnos prema Crnoj Gori od dres koda ministra Nedimovića", rekla je Brnabić koja je drugog dana posete crnogorskog premijera ispred Palate Srbija dočekala uz intoniranje himni dve zemlje i smotru garde.

Premijerka Srbije dočekala je 3. novembra premijera Crne Gore ispred Palate Srbija uz smotru garde i intoniranje himni dve države.
Premijerka Srbije dočekala je 3. novembra premijera Crne Gore ispred Palate Srbija uz smotru garde i intoniranje himni dve države.

Premijerka Srbije je navela da bi Srbija i Crna Gora trebalo da imaju najbliže i najbolje moguće odnose.

"Nadam se da će osim obnove dijaloga na najvišem nivou, rezultat ove posete biti sabilniji i još sadržajniji bilateralni odonosi", rekla je Brnabić i dodala da još nema zvaničan poziv za posetu Crnoj Gori, ali da se nada da će uskoro moći zvanično da poseti Podgoricu.

Ona je rekla da je Crna Gora pozvana da se priključi inicijativi "Otvoreni Balkan" u kojoj su Srbija, Albanija i Severna Makedonija, a trebalo bi da vodi zajedničkom tržištu i ukidanju graničnih kontrola.

Krivokapić: Srdačan doček

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da je ministar poljoprivrede Srbije prilikom dočeka bio srdačan i prijatan, te da se on nije obazirao na to kako je obučen.

"Znam da to možda u diplomatskom i protokolarnom smislu može da predstavlja poruku. Ali reči i srdačna dobrodošlica više govore o tome da li je neko bio u farmerkama ili ne", rekao je Krivokapić.

"Vreme je da zaboravimo što je bilo i da tražimo mesta koja nas spajaju", rekao je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić nakon sastanka sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić u Beogradu, 3. novembar 2021.
"Vreme je da zaboravimo što je bilo i da tražimo mesta koja nas spajaju", rekao je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić nakon sastanka sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić u Beogradu, 3. novembar 2021.

Krivokapić je naveo da je na sastanku sa premijerkom Srbije primarno razgovarano o ekonomskim temama, a da je najmanje pažnje posvećeno politici.

Bez razgovora o spornim pitanjima

"Nažalost, u poslednje vreme, naročito preko medija su dolazile poruke otrovnih strela koje ne trebaju ni jednoj ni drugoj strani. Mi treba da zaboravimo šta je bilo, da tražimo ona mesta koja nas spajaju. Nadam se da će ova moja prva poseta biti dobar znak nekog novog puta, puta unapređenja, prosperiteta i sve na zadovoljstvo građana obe države", rekao je Krivokapić.

Krivokapić i Brnabić su odgovarajući na pitanja novinara izjavili da nisu razgovarali o spornim pitanjima između dve zemlje - ambasadoru Srbije u Podgorici, izručenju bivšeg državnog funkcionera Svetozara Marovića, kao ni o Temeljnom ugovoru između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Strategija 'odmerenih koraka'

"Nije tajna da imamo čitav niz otvorenih pitanja, ali imamo strategiju odmerenih koraka. Ova poseta je bila usmerena na pozitivne stvari, da promenimo dinamiku odnosa. U tom smislu, neka pitanja na prvim sastancima ne pokrećete. Verujem da će se to rešiti vremenom, mi se sada fokusiramo na pozitivne stvari", rekla je Brnabić.

Srbija već godinu dana nema ambasadora u Podgorici, od proterivanja poslednjeg Vladimira Božovića novembra prošle godine uz obrazloženje da se "kontinuirano mešao u unutrašnje stvari Crne Gore".

"Što se tiče ambasadora Božovića, to je sada na terenu Podgorice tako da u tom smislu nismo razgovarali", rekla je Brnabić.

Upitana zašto Srbija već pet godina odbija da izruči bivšeg predsednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, koji je u Crnoj Gori osuđen za milionske malverzacije sa zemljištem, Brnabić je odgovorila da se nije bavila tim slučajem.

"Moram da proverim sa našim pravosudnim organima o čemu se tu radi. To je do nadležnih institucija, nije do mene kao predsednice Vlade", rekla je Brnabić.

Na pitanje da li će Podgorica insistirati na izručenju Marovića, Krivokapić je rekao da se ništa ne stavlja pod tepih i podsetio da je Srbiji upućen zvanični dopis, odnosno molba za izručenje.

"Taj dopis je možda bio i nepotreban, jer je jedan takav već postojao, u kome se želelo da se istakne dobra namera da se Marović vrati u svoju državu, da ima sva prava kao svaki drugi čovek, posebno u delu medicinske zaštite koja je u jednom periodu predstavljala problem kod izručenja. Šta se u međuvremenu dešavalo, ne znam. I to nije stvar vlade, nego drugih institucija koje će o tome da se izjasne", rekao je Krivokapić.

Vučić: Dijalog preduslov za prevazilaženje razlika

Premijer Crne Gore se prethodno sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je u razgovoru rekao da je "intenzivan i kontinuiran dijalog na visokom nivou glavni preduslov za stvaranje klime boljeg razumevanja i lakšeg prevazilaženja eventualnih razlika između dve zemlje", saopšteno je 3. novembra iz kabineta predsednika Srbije.

"Verujem da delimo mišljenje da do stabilizacije odnosa i njihovog sveukupnog unapređenja može doći ukoliko postoji volja i spremnost za to sa obe strane, uz uzajamno uvažavanje i sagledavanje zajedničkih potreba i interesa", rekao je Vučić.

Vučić je, kako se navodi u saopštenju, istakao da Srbija "pridaje poseban značaj daljem razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom, u duhu prijateljstva i međusobnog uvažavanja", kao i da su dobri odnosi između Srbije i Crne Gore od izuzetnog značaja za stabilnost čitavog regiona.

Premijer Crne Gore je, kako se navodi, izrazio spremnost da se odnosi između dve države unaprede u svim aspektima od obostranog interesa i dodao da "Crna Gora pozdravlja strategiju odmerenih koraka za obostrano korisne odnose dve zemlje".

Govoreći o evrointegracijama, Vučić je naveo da Srbija "snažno podržava sve zemlje regiona na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, te da je u tim smislu uzajamna podrška od izuzetnog značaja".

Krivokapić je prethodno na Twitteru objavio da je sastanak sa predsednikom Srbije "protekao u otvorenoj i konstruktivnoj atmosferi".

"Saglasili smo se da odnosi između Crne Gore i Srbije moraju biti bolji, kvalitetniji i intenzivniji, u skladu sa interesima svih naših građana", napisao je Krivokapić.

Krivokapić se u Beogradu sastao i sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, a održan je i sastanak delegacija vlada Crne Gore i Srbije.

Dačić je naveo da "Srbija ne želi da se meša u unutrašnje stvari Crne Gore i da je jedino zanimaju dobri odnosi i zaštita prava Srba u Crnoj Gori", saopšteno je posle sastanka iz Skupštine Srbije.

"Srbija i Crna Gora kroz istoriju nikada nisu bile jedna drugoj neprijatelji i uvek su bile u bratskim i prijateljskim odnosima", rekao je Dačić i ukazao da treba "uložiti sve napore kako bi se odnosi u budućnosti ponovo doveli na taj nivo", navodi se u saopštenju.

Premijer Crne Gore objavio je na Twitteru da je u razvogoru sa Dačićem "akcentovana važnost istorijskih veza i zajedničke evropske perspektive Crne Gore i Srbije".

Krivokapić o krizi u Crnoj Gori: Teško podnosim ucene

Osvrćući se na trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori, Krivokapić je rekao da trenutna crnogorska vlada ima podršku.

"Za novu vladu i novog premijera treba da postoji saglasnost 41 poslanika. Da li će to biti u skorije vreme ili ne, ja ne znam. Ali od početka stupanja na dužnost imam jednu opstrukciju koja je potpuno neprirodna i neprimerena, a traje do današnjeg dana. Sa državom ne mogu da se igraju bilo koji političari bez obzira na bilo koju podršku", rekao je premijer Crne Gore.

Povodom najave vladajućeg Demokratskog fronta (DF) da će insistirati na izboru nove vlade, Krivokapić je rekao da se radi o ucenama i dodao da ucene "teško podnosi".

Za Krivokapićev izbor na premijersku funkciju glasala je parlamentarna većina predvođena prosrpskim DF-om, Demokratama i Građanskim pokretom URA koja je na izborima u avgustu 2020. osvojila vlast.

U međuvremenu je došlo do krize vlasti jer DF, najjači činilac koalicione vlasti u Crnoj Gori, više ne podržava Krivokapićev koncept ekspertske Vlade i postao je njen najveći kritičar, pre svega jer u njoj nema predstavnika DF-a.

Kako zahtevi za ulazak DF u Vladu nisu urodili plodom, taj savez je 1. novembra saopštio da je razgovor o rekonstrukciji Krivokapićeve Vlade mrtav.

Premijer Crne Gore se 2. novembra u Beogradu sastao sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije u Srbiji i sa 32 nerezidentna ambasadora kojima je, kako je naveo, predstavio investicione potencijale Crne Gore.

Krivokapić je na konferenciji sa premijerkom Srbije 3. novembra rekao da je razlog susreta bio da ambasadore zemalja koje imaju odnose sa Crnom Gorom, ali nemaju svoje diplomatske predstavnike u Podgorici "upozna sa situacijom u toj zemlji".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG