Dostupni linkovi

Krivokapića u prvoj poseti Beogradu dočekao ministar poljoprivrede


Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, Beograd, 2. novembar 2021.
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, Beograd, 2. novembar 2021.

Zdravka Krivokapića, premijera Crne Gore, na aerodromu u Beogradu dočekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, u neformalnom dres kodu, a ne srpska premijerka.

U svoju prvu zvaničnu posetu susednoj Srbiji Krivokapić je stigao u utorak, 2. novembra, jedanaest meseci nakon što je izabran za predsednika Vlade Crne Gore. U glavnom gradu Srbije, po planu posete, provešće dva dana.

U prvom obraćanju novinarima iz Beograda, Krivokapić je poručio da je cilj posete unapređenje saradnje sa Srbijom.

"Želimo da ono što imamo u svakom smislu bude bolje, da povezanost, koja je isprepletana istorijski i porodično, dođe do izražaja kroz unapređenje te saradnje", rekao je Krivokapić.

Na pitanje novinara da li će se slaglasiti sa predlogom opozicije da Crna Gora dobije novu vladu, Krivokapić je odgovorio da će se saglasiti sa svakom odlukom skupštinske većine u crnogorskom parlamentu.

Kriza vlasti u Crnoj Gori traje poslednja tri meseca, zbog zahteva Demokratskog fronta (DF), najbrojnije partije čijim je glasovima Krivokapić izabran, da njeni čelnici uđu u državnu vladu. Tome se protivi najmanja članica vladajuće većine URA koja podržava aktuelni koncept ekspertske vlade.

Međutim, neobično neformalni doček za crnogorskog premijera brzo je izazvao komentare, koji su u drugom planu ostavili zvanične izjave.

Komentari na farmerke i odnos prema Crnoj Gori

Predrag Bošković, bivši ministar vojni Crne Gore i funkcioner opozicione Demokratske partije socijalista (DPS), napisao je na društvenoj mreži Tviter da je Srbija pokazala kako doživljava svog suseda.

"Kad te dočekaju onako kako si i zaslužio. U farmericama i na nivou. Ovim činom su pokazali kako doživljavaju Crnu Goru i njenog premijera", naveo je Bošković.

Bivši ambasador Srbije u Podgorici i predsednik opozicione Demokratske stranke Zoran Lutovac doček je ocenio kao sramotu za Srbiju.

"Predsednika Vlade Crne Gore dočekao je ministar poljoprivrede u izbledelim farmerkama. Sramota. Ali ne za Crnu Goru, sramota za Srbiju", napisao je Lutovac na Twitteru.

Položen venac na spomen-ploču Đinđiću

Po dolasku u Beograd, Krivokapić je sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić položio venac na spomen-ploču prvom srpskom demokratski izabranom premijeru Zoranu Đinđiću, ubijenom u atentatu 2003. Na Tviteru je napisao da je venac položio na spomen-ploču "filozofu, vesniku demokratije, premijeru, reformatoru i organizatoru".

Vučić: Krivokapić dobrodošao

Iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića je najavljeno da će se Vučić sastati sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem u sredu, 3. novembra u zgradi Predsedništva. Istog dana sastaće se sa srpskom premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Uoči susreta sa Krivokapićem, Vučić je 2. novembra iz Glazgova poručio da je premijer Crne Gore uvek dobrodošao u Srbiju i da nema velikih očekivanja od razgovora.

"Nemamo mi bog zna kakve tenzije u odnosima sa Crnom Gorom", rekao je Vučić za televiziju Pink. Dodao je i da Srbija nije nikakve tenzije izazvala.

"Neki su mislili da Srbiju okrive za sve, ali mi želimo dobre odnose poštujući Crnu Goru. Nemamo velika očekivanja, ali razgovor je blagorodan", poručio je Vučić.

Koja su otvorena pitanja dve strane?

Srbija već godinu dana nema ambasadora u Podgorici, od proterivanja poslednjeg Vladimira Božovića novembra prošle godine uz obrazloženje da se "kontinuirano miješao u unutrašnje stvari Crne Gore".

Tu je i slučaj pred crnogorskim sudovima osuđenog bivšeg državnog funkcionera Svetozara Marovića koji je utočište našao u Srbiji i kojeg ne izručuje Podgorici i pored više zvaničnih zahtjeva.

Nije najavljeno da li će se Krivokapić zvanično sresti sa velikodostojnicima Srpske pravoslavne crkve (SPC) s obzirom da je nepotpisivanje Temeljnog ugovora sa tom crkvom jedan je od najčešće isticanih problema na relaciji Podgorica - Beograd.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je 29. oktobra rekao da Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) neće biti potpisan tokom njegove zvanične posete Beogradu i dodao da taj dokument treba da bude potpisan u Crnoj Gori.

Temeljnim ugovorom država sa verskom zajednicom precizira njen pravni i imovinski status, a potpisivanje ovog ugovora između Crne Gore i SPC je otvoreno u vreme bivše vlasti Demokratske partije socijalista. Krivokapićeva Vlada, iako bliska SPC, još nije okončala taj proces.

XS
SM
MD
LG