Dostupni linkovi

Dodik: Escobar je rekao par dobrih stvari


Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine na sastanku s delegacijama SAD-a i EU-a, 29. oktobar 2021.
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine na sastanku s delegacijama SAD-a i EU-a, 29. oktobar 2021.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata, rekao je da je “Republika Srpska spremna da podrži svaku varijantu koju donesu za Federaciju BiH u vezi sa Izbornim zakonom” te naglasio da “nametnuti 'Inzkov zakon' mora biti povučen”.

“To mora da se povuče i to je jedini uslov”, rekao je Dodik nakon sastanka članova Predsjedništva BiH se s Matthewom Palmerom, višim zvaničnikom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zaduženog za izbornu reformu u BiH i Angelinom Eichhorst, direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS).

Osim Eichhorst i Palmera, na sastanak s Dodikom i druga dva člana Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, došli i američki ambasador u BiH Eric Nelson te šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.

Dodik je nakon sastanka kazao odao je da je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao par dobrih stvari kao što su da nema “Dejtona dva” te da se ne spominje članstvo u NATO.

“Gospodin Escobar se miješa u unutrašnje stvari ove zemlje. Poziva lidere, daje im naloge, prijeti. To je postao degutantan način”, rekao je Dodik te dodao da “BiH nema snage da se brani od miješanja u unutrašnja pitanja BiH”, prenijela je SRNA.

“BiH nema snage da se suprotstavi ovim miješanima, kao što je to uradio Recep Tayyip Erdogan, turski predsjednik, kada je rekao da će protjerati deset ambasadora. I kada su se ovi izvinili za svoje ponašanje, onda su rekli da mogu ostati. Tako to rade prave zemlje, a ne ove zemlje u pokušaju kakva je BiH”, kazao je Dodik.

Upitan o preporukama Venecijanske komisije vezane za Izborni zakon BiH prema kojima se ne bi trebale formirati dvije izborne jedinice u Federaciji BiH kod izbora članova Predsjedništva BiH, Dodik je rekao “ da je samo upoznat s tim da je ona 2005. godine rekla da je visoki predstavnik višak”.

“Jedino to znam iz Venecijanske komisije”, kazao je Dodik.

Angelina Eichhorst i Matthew Palmer borave u zajedničkoj posjeti u BiH od 27. do 30. oktobra tokom koje je održan niz razgovora sa političkim liderima o ustavnoj reformi i izmjenama Izbornog zakona BiH.

Posjeti zajedničke delegacije SAD i EU, prethodili su i telefonski razgovori koje je Eichhorst obavila sa Miloradom Dodikom, koji je i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem, kao i sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je u četvrtak, 28. oktobra u Sarajevu da medijatori iz međunarodne zajednice uporno pokušavaju svesti format pregovora o izmjeni Izbornog zakona u BiH samo na SDA i HDZ BiH.

“Ja sam im kazao da to neće ići tako jer su nam potrebne dvije trećine glasova u parlamentu da bi prošle ustavne promjene i ignorisati opoziciju iz ljevičarskih i građanskih stranaka osim što je nekorektno, nije ni pametno”, rekao je Izetbegović novinarima nakon sastanka sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Poslije sastanka sa Eichhorst i Palmerom, u četvrtak, 28. oktobra u Sarajevu, lider HDZ-a Dragan Čović je izjavio kako, “što se tiče strane koju on predstavlja, dovoljno je legitimno predstavljanje Hrvata u Domu naroda i Predsjedništvu BiH”.

“Optimistični sam realista. Ako osobno ne vjerujem da je moguće napraviti dogovor, onda ne mogu ni predstavljati narod u razgovorima s kolegama, ali i međunarodnom zajednicom. Izborni zakon sada se treba riješiti, to je minimum”, izjavio je Čović nekoliko dana ranije naglasivši da “vjeruje u dogovor s Izetbegovićem o novom izbornom zakonu BiH”.

Uoči dolaska u BiH, Palmer je 26. oktobra u razgovoru sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem u Zagrebu rekao da SAD i dalje insistiraju na brisanju etničkog načela u izborima za članove Predsjedništva BiH.

XS
SM
MD
LG