Dostupni linkovi

SDA BiH: Pristupom američkog izaslanika Palmera izlazi se u susret isključivo HDZ-u


Mathew Palmer na Prespanskom forumu u Ohridu 1. jula
Mathew Palmer na Prespanskom forumu u Ohridu 1. jula

Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila je u srijedu, 27. oktobra da je iznenađena najavom Matthewa Palmera, specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), da se u izbornoj reformi treba "fokusirati na izborni model za izbor tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH)".

Palmer 27. oktobra, nakon posjete Zagrebu, dolazi u Sarajevo na novu rundu razgovora o izbornoj reformi s čelnicima najjače bošnjačke i hrvatske stranke, SDA i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), te s opozicionim liderima u dva bosanskohercegovačka entiteta.

Palmer je izjavio 1. oktobra u Sarajevu da bi SAD “voljele vidjeti uklanjanje etničkog prefiksa kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva, jer je to jedan od načina da se provedu presude Evropskog suda za ljudska prava”.


Iz SDA navode da je tvrdnja kako je teško postići saglasnost o izmjenama nadležnosti domova naroda Parlamenta BiH i entiteta Federacije BiH “retorički alibi za praktično odustajanje od toga”.

“Palmer je nagovijestio jednostran i neizbalansiran pristup, kojim se izlazi u susret samo jednoj strani u BiH – HDZ-u ", navode iz SDA.

Iz ove stranke kažu da, u želji da se postigne bilo kakav rezultat, pa i onaj koji je u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, krenulo se linijom manjeg otpora.

Pritisak se, kažu u SDA, "vrši samo prema probosanskim političkim strankama, a nekritički se podržava stav HDZ-a kojim se izlazi izvan okvira implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava i u mnogo čemu im je suprotno".

Iz SDA kažu da se Palmerovim pristupom neće riješiti ni dva glavna problema koja su izazvala višegodišnji zastoj i krizu u BiH.

Ti problemi su blokada rada državnih institucija, koju Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) provodi “zloupotrebom Doma naroda na državnom nivou”, kao i blokada imenovanja i popune Vlade bosanskohercegovačkog entiteta Federacije (FBiH) i Ustavnog suda FBiH, koju, kako kaže SDA, provodi HDZ “zloupotrebom doma naroda na federalnom nivou".

“SDA će, stoga, pozvati sve probosanske stranke koje imaju zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da zauzmu čvrst, zajednički stav o izbornim reformama i izmjenama Ustava BiH. To je stav, ističu, koji su stranke pojedinačno i ranije javno saopćile, a u kojem se insistira na izbalansiranom rješenju koje uključuje smanjenje nadležnosti domova naroda isključivo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa,” navode u saopštenju.

Dodaju da su ovo “sudbonosno” važne odluke u kojima imaju obavezu koordinirati i zajednički nastupiti svi oni koji su protiv daljih etničkih podjela, i koji se zalažu za društvo pune i istinske ravnopravnosti svih naroda i građana u BiH. Takav nastup mora biti iznad svih partikularnih stranačkih interesa i rivalstava".

XS
SM
MD
LG