Dostupni linkovi

Zvaničnica EU apelira na nastavak dijaloga o političkoj krizi u BiH


Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove u Evropi Angelina Eichhorst tokom posete Sarajevu 5. jula 2021.
Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove u Evropi Angelina Eichhorst tokom posete Sarajevu 5. jula 2021.

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove u Evropi Angelina Eichhorst pozvala je u telefonskim razgovorima sa političkim liderima u Bosni i Hercegovini (BiH) na nastavak dijaloga, pronalaženje rješenja za trenutnu političku krizu i usmjeravanje pažnje na reforme, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Navedeno je da je ona razgovarala sa liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem iz Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), kao i sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Eichhorst je izrazila zabrinutost Evropske unije u vezi sa političkom situacijom u BiH i pozvala lidere da rade zajedno sa više energije i fokusa na iznalaženju rješenja, kroz dijalog, kompromis i potpuni povratak u institucije BiH.

Naglasila je potrebu da se prestane sa "razdornom i provokativnom retorikom i djelovanjem". To se odnosi i na preispitivanje jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države.

Eichhorst je ponovila nedvosmislenu opredijeljenost Evropske unije i podršku EU perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države, ističući da je što raniji dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi od najveće važnosti.

Ti razgovori su prethodili zajedničkoj posjeti Bosni i Hercegovini direktorice Eichhorst sa specijalnim izaslanikom SAD-a za izbornu reformu u BiH Matthewom Palmerom, od 27. do 30. oktobra, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

XS
SM
MD
LG