Dostupni linkovi

Dodik: RS je jedina samoodrživa na prostoru BiH


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu

Član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je u ponedjeljak, 25. oktobra, u Banjaluci da je Republika Srpska (RS) „jedina samoodrživa na prostoru Bosni i Hercegovini (BiH), te jedina koja može da funkcioniše sama".

„RS jedina može funkcionisati sama za razliku od BiH koja to ne može i Federacije BiH koja to ne može nikako. Jedino RS ima snagu i zato se pokušava putem raznih odluka, visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH, neustavno, antidejtonski i na kriminalan način mijenjati pozicija i snaga RS“, kazao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Dodik je najavio da će Narodna skupština u narednim danima donijeti odluke koje, kako je kazao, trebaju vratiti ustavnu poziciju RS.

Dačić u Banjaluci boravi povodom obilježavanja 30 godina funkcionisanja Narodne skuštine RS.

„30 godina u istorijskom smislu ne predstavlja neko veliko vrijeme, ali za RS i Srbiju, te kompletan srpski narod, predstavlja dramatična istorijska teška vremena koja su ostavila traga na život svakog građanina. Mogu s ponosom da kažem da je RS uspjela da se sačuva u ovih 30 godina i da je uspjela sačuvati svoje institucije“, kazao je Dačić.

Kako je rekao, svaka kapitalna odluka koja se tiče mijenjanja pozicije naroda i entiteta u BiH, te centralne vlasti na nivou BiH, mora se zasnivati na saglasnosti tri konstitutivna naroda i oba bh. entiteta.

„Samo dogovor može da očuva najvažniju stvar, a to je mir. Mi smo svi željni mira i želimo da se sačuva, kao i ustavna pozicija i ovlašćenja RS. Ove stvari se dešavaju decenijama unazad, a radi se o pokušaju da se izigra Dejtonski mirovni sporazum time što će se uzimati sve više ovlašćenja od RS i da na kraju eniteti nemaju nikakva značaj“, kazao je Dačić.

Kako je najavljeno, u novembru će biti održan sastanak političkih stranaka iz RS i Republike Srbije.

Dodik: O situaciji u BiH sa bilo kim osim sa Šmitom

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će o situaciji u BiH „razgovarati sa bilo kim osim sa Šmitom (Christian Schmidt, visoki predstavnik za BiH), jer on nije visoki predstavnik koji je imenovan u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija“.

Dodik je to rekao odgovarajući na pitanje novinara hoće li učestvovati u razgovorima sa Direktoricom pri Evropskoj službi za spoljne poslove u Evropi Angelinom Ajhorst (Eichhorst) i specijalnim izaslanikom SAD-a za izbornu reformu u BiH Metjuom Palmerom (Matthew Palmer).

„Naravno da ćemo razgovarati, nema nikakvih problema, ali budite sigurni da ono. što smatramo da je neophodno za interes RS, da ćemo učiniti, vezano za zakone, vezano za naše saglasnosti, vezano za nametnute odluke visokog predstavnika, pa i za ove zadnje koje je nametnuo Incko (bivši visoki predstavnik Valentin)“, rekao je Dodik.

Ajhorst i Palmer će, u zajedničkoj posjeti, boraviti u BiH od 27. do 30. oktobra.

Toj posjeti su prethodili telefonski razgovori koje je Ajhorst obavila sa Dodikom, predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem iz Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), kao i sa ministricom spoljnih poslova BiH Biserom Turković.

Iz Delegacije EU u BiH saopšteno je 24. oktobra da je Eichhorst u razgovorima naglasila potrebu da se prestane sa "razdornom i provokativnom retorikom i djelovanjem". To se odnosi i na preispitivanje jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države.

Poslanici SNSD-a se vraćaju u državni parlament

Dodik je najavio i da će poslanici SNSD učestvovati u radu Parlamenta BiH na sjednici u utorak, 26. oktobra, na kojoj bi se trebalo raspravljati o smjeni ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, na zahtjev predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije.

„Smatramo da je neophodno da podržimo inicijativu da se smijeni neodgovorni ministar odbrane Bosne i Hercegovine. Iz tog razloga ćemo otići tamo, uvjereni da to neće dozvoliti Muslimani“, rekao je Dodik.

Političari iz RS-a, prema zaključku Narodne skupštine Republike Srpske, ne učestvuju u radu državnih institucija od kraja jula, nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko (Incko) nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Milorad Dodik ranije je najavio da će do 28. oktobra biti pripremljena sva dokumentacija koja se odnosi na najavljeni prenos državnih nadležnosti na RS.

Podsjećamo, Dodik je najavio da planira povlačenje saglasnosti na sporazume o Oružanim snagama BiH, proglašenje ništavnim zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH, nakon čega bi RS trebala da formira svoju obavještajnu strukturu.

XS
SM
MD
LG