Dostupni linkovi

Vučić: Dodik spreman da razgovara ako se reši pitanje šuma i zemljišta


Milorad Dodik i Aleksandar Vučić u Beogradu, februar 2021.
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić u Beogradu, februar 2021.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ukoliko bi se rešio problem korišćenja šuma i poljoprivrednog zemljišta, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik bio bi spreman za razgovara.

Vučić i Dodik sastali su se 23. oktobra u Beogradu, kako bi razgovarali o aktuelnim problemima u regionu. Vučićeva izjava odnosi se na odluku Ustavnog suda BiH u februaru 2020. godine, da se svo poljoprivredno zemljište u bh entitetu Republika Srpska smatra imovinom BiH, a ne entiteta, kako je to izglasala Skupština RS krajem 2019.

"Dodik je nedvosmisleno rekao da ne postoji hir ili želja RS da pravi probleme, već da su njihovi potezi uzrokovani oduzimanjem prava korišćenja šuma i poljoprivrednog zemljišta suprotno Dejtonskom sporazumu. I važno je da ukoliko bi se taj problem rešio on (Dodik) je spreman da razgovara, odnosno da institucije u BiH funkcionišu", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Predsednik Srbije je ocenio da je to "racionalan i pragmatičan pristup".

On je poručio i da razgovor nema alternativu i da se mora voditi dijalog sa Bošnjacima. "I da se ostavimo snova o pobedi nad drugim narodima, jer je pobeda razgovor o budućnosti".

Vučić je najavio i da će se u narednih dve nedelje voditi razgovori sa međunarodnim predstavnicima o situaciji u BiH, ne precizirajući o kojim predstavnicima je reč.

Predsednik Srbije je poručio i da se Srbija neće priključiti potencijalnim sankcijama protiv političkih predstavnika u bh. entitetu RS. On nije naveo o kakvim sankcijama je reč.

"Sankcije dovode do uzavrele atmosfere i domino reakcije koja nikome neće dobro doneti. Još jednom molim sve da razmisle pre takve odluke (uvođenja sankcija". Srbija se neće priključiti nikakvim sankcijama", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo i zajedničke infrastrukturne projekte Srbije i bh. entiteta RS i dodao da je bilo reči i o energetskoj situaciji i korona virusa.

On je najavio da će sa evropskim, ali i ruskim predstavnicima razgovarati o potencijalnom širenju gasovoda iz Srbije ka gradu u RS Banjaluci.

Dodik: Situacija u BiH složena

Milorad Dodik rekao je na zajedničkoj konferenciji da razume šta Srbija može da učini i šta ne može, a da od Vučića očekuje razumevanje.

"Danas je stanje takvo da je Republika Srpska razvlašćena od poljoprivednog zemljišta i šuma, a sa druge strane čak i Brčko distrikt posebnom odlukom Ustavnog suda raspolaže zemljištem i šumama", naveo je Dodik.

On je poručio i da je spreman da razgovara, ali da neće dozvoliti prepuštanje zemljišta i šuma centralnim vlastima u Sarajevu.

"Nisam spreman za Republiku Srspku žrtvujem mir, ali sam spreman sve da žrtvujem za Republiku Srpsku", dodao je on.

Dodik je u nekoliko navrata ponovio da "mir nema alternativu" i da se on ne zalaže za sukobe. On je potvrdio da se nalazi na listi sankcija SAD, ali i dodao da mu nije jasno kako je moguće da se sastajao sa predstavnicima SAD kako bi razgovarao o važnim temama.

Dodiku su sankcije uvedene 2017. godine zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o zabrani organizovanja referenduma.

XS
SM
MD
LG