Dostupni linkovi

Brnabić: Još se razgovara o COVID propusnicama


"COVID propusnice nisu srebrni, magični metak za rešavanje ove situacije. Jedini odgovor na sve ovo je vakcinacija", rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.
"COVID propusnice nisu srebrni, magični metak za rešavanje ove situacije. Jedini odgovor na sve ovo je vakcinacija", rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je sve spremno za COVID propusnice, ali da se još razgovara o tome da li će one biti uvedene.

"COVID propusnice nisu srebrni, magični metak za rešavanje ove situacije. COVID propusnice su samo način da nekako motivišete mlade ljude da se vakcinišu, ništa više od toga. Jedini odgovor na sve ovo je vakcinacija", rekla je Brnabić.

Ona je odgovarajući na pitanja novinara prilikom obilaska sanitarne deponije "Vinča" izjavila da je do sada vakcinisano 53,4 odsto punoletnih stanovnika Srbije.

Međutim, kako je navela, samo 21,4 odsto vakcinisanih je u uzrastu od 18 do 30 godina, što je ocenila kao "poražavajuće".

Pojedine evropske države – poput Francuske, Holandije, Grčke, uvele su COVID propusnice kojima se pristup javnim objektima omogućuje vakcinisanima protiv korona virusa ili negativno testiranima.

Brnabić je 12. septembra izjavila da se "polako priprema uvođenje COVID propusnica za mesta u kojima nije neophodno da ljudi borave, na mestima gde postoji velika šansa da se zaraze, u zatvorenim prostorima, kafićima, barovima, restoranima, noćnim klubovima".

Ona je tada rekla da se COVID propusnice ne mogu uvoditi, na primer, za maloprodajne objekte gde „ne možete da uslovite ljude da uđu i kupe hleb ili mleko time da li su vakcinisani ili nisu".

U Srbiji raste broj zaraženih korona virusom. U ponedeljak, 27. septembra, zabeleženo je 6.736 slučajeva zaraze dok je 46 osoba preminulo.

Na bolničkom lečenju je 5.957 obolelih, od kojih je na respiratorima 225 pacijenata.

U Srbiji su na snazi jedino mere lične zaštite, poput nošenja maske u zatvorenom prostoru, držanja distance i dezinfekcije ruku.

XS
SM
MD
LG