Dostupni linkovi

Izborni pobjednici pregovaraju o novoj makedonskoj vladi, ostali čekaju poziv


Arben Travari i Hristijan Mickoski, Skoplje novembar 2022.
Arben Travari i Hristijan Mickoski, Skoplje novembar 2022.

Sastankom predsjednika VMRO-DPMNE-a i mandatara Hristijana Mickoskog s čelnicima 21 stranke koalicije "Vaša Makedonija" 10. maja počeli su pregovori za sastav nove vlade Sjeverne Makedonije.

Mickoski je od ponedjeljka najavio razgovore s opozicionim strankama koje bi našle zajedničku tačku povezivanja s VMRO-DPMNE, u namjeri da se "svima da prilika".

"Građani će biti ponosni na novu vladu. Pregovaraćemo sa svim opozicionim strankama, ali to ne znači da će sve biti dio nove vlade", rekao je Mickoski u svom govoru nakon pobjede na dvostrukim izborima 8. maja.

Prema rokovima u Ustavu, Vlada bi trebala biti predložena najkasnije do kraja juna. Trebala bi ga izglasati većina od 61 zastupnika od ukupno 120 koliko ih ima Sobranje.

Mickoski je uvjeren da će fomirati Vladu u najkraćem mogućem roku.

Matematika u korist VMRO-DPMNE

Izvjesno je da će novu vladu činiti VMRO-DPMNE s 58 zastupnika i "Vredi" ("Vlen"), koalicija opozicionih stranaka Albanaca s osvojenih 13 zastupničkih mandata.

Prema riječima Mickoskog, koalicija "Vredi" s rezultatom od 107.000 glasova na parlamentarnim izborima 8. maja je kredibilan partner u budućoj Vladi.

VMRO-DPMNE na vlasti u Sjevernoj Makedoniji nakon sedam godina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

No, Mickoski ima drugu matematiku - očekuje da do 28. maja (do kada treba da se konstituira parlament) konsoliduje 61 zastupnika. Neki izabrani zastupnici u Sobranju, pojedinci iz drugih koalicija, već su poslali "signale" da se žele prikloniti VMRO-DPMNE-u.

Na taj način, koalicije VMRO-DPMNE i "Vredi" zajedno bi imale 74 ili 75 zastupnika u parlamentu.

"Naš cilj je da imamo kao Vlada podršku dvije trećine u parlamentu. Neophodno je da napravimo rekonstrukciju u samoj vladi, u samom vladinom kabinetu, kako bismo mogli da odgovorimo potrebama građana i novom vremenu", rekao je Mickoski u emisiji "Samo intervju", na Kanalu 5. televizije u gostovanju 9. maja.

Demokratsku uniju Albanaca (DUI), albansku političku partiju koja je bila partner u prethodnoj vladajućoj koaliciji Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) je već poslao u opoziciju.

Aktuelni premijer vlade u tehničkom mandatu Talat Džaferi iz DUI-ja, nakon obraćanja povodom 100 dana Vlade, nije komentarisao je li DUI nakon više od 20 godina na vlasti spremna za opoziciju.

"Vidjećemo shodno kalkulacijama kakvi će biti razgovori među subjektima. Ja sam premijer i fokusiran sam na obaveze mandata koji moram završiti, a koji traje do konstituisanja novog mandata", rekao je Džaferi 10. maja.

Odgovarajući na pitanje da li će razgovarati sa ZNAM i Levicom da budu u Vladi, Mickoski je rekao da će se razgovori voditi u dva pravca - razgovaraće sa svim strankama koje su dio opozicije, kao i sa svim zastupnicima o vizijama i politikama koje buduća vlada planira da sprovodi.

I u VMRO-DPMNE i u "Vredi" kažu da do sada nisu razgovarali o konkretnoj podjeli resora i imenima ministara u budućoj vladi. U tom smislu, neizvjesno je da li će ministri iz VMRO-DPMNE koji su sada u tehničkoj vladi ostati na funkciji.

Hoće li biti trećeg partnera?

Lider stranke ZNAM, gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski, skoro se ponudio kao treći partner u Vladi.

"Učešće u vlasti da, ali isključivo pod našim uslovima. Uvijek ćemo biti na raspolaganju svakoj budućoj vladi kada su u pitanju državni i nacionalni interesi, ali će uz to rukovodstvo stranke razmotriti sve mogućnosti i opcije za koaliciju ili da radimo kao konstruktivna opozicija", rekao je Dimitrievski posljednjeg dana predizborne kampanja.

On je rekao da će učestvovati u vlasti ako tamo ne bude DUI, a nema ništa protiv da bude "Vredi" sa kojom sarađuje na lokalnom nivou.

I "Znam" i "Levica" osvojili su po šest poslaničkih mandata.

Aleksandar Kržalovski
Aleksandar Kržalovski

Politički analitičar i izvršni direktor građanske organizacije Makedonski centar za međunarodnu saradnju (MCMS) Aleksandar Kržalovski smatra da su konture nove vlade već iscrtane.

"Mislim da je to već prilično jasno bez obzira što je DUI pobijedio u uslovno rečeno albanskom bloku, iako to više nije albanski blok jer ima i partija iz više drugih etničkih zajednica. VMRO-DPMNE je potvrdio da je 'Vredi' preferirani partner. Najvjerovatnije to je izvjesna koalicija. Pitanje je samo da li će i 'Znam' ući u novu koalicionu vladu ili će ostati samo VMRO-DPMNE i 'Vredi', kaže Kržalovski za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Principi buduće vladine koalicije

Pretnodno, VMRO-DPMNE je postavio okvir na kojem će graditi koalicioni potencijal sa ostalim strankama.

U njemu su tri postulata: ekonomski jaka država, front protiv kriminala i korupcije i realizacija strateškog interesa za evropske integracije.

U prvom intervjuu nakon izbora najavio je i finansijski paket od milijardu eura "u saradnji sa vladom jedne zemlje", uz izuzetno povoljne uslove, kao i strano ulaganje u energetiku od oko 500 miliona eura.

Mickoski je rekao da bi volio da Vlada funkcioniše kao jedna porodica i da u njoj neće biti ministra koji ne bi odgovarao premijeru, već "drugim centrima moći".

Takve izjave, da odgovaraju samo pred liderom stranke, davali su bivši ministri iz DUI.

Ali i nova Vlada bi trebalo da postavi i zajednički princip za ustavne uzmjene, s obzirom da predizborni programi VMRO-DPMNE i "Vredi" imaju različite stavove po tom pitanju.

"VMRO-DPMNE je svjesna da će naslijediti težak teret neodgovornog odnosa vlasti, koji je proizveo ozbiljne probleme u evropskim integracijama i stavio državu u podređeni položaj. U tom kontekstu, VMRO-DPMNE ostaje na poziciji da ne mijenja Ustav po diktatu treće države.... Odložena primjena ustavnih amandmana je validna alternativa koja je u cjelosti u skladu sa dosadašnjom praksom svih država, koje prije samog čina pristupanja u punopravno članstvo (EU), obično izvrše neophodne ili uslovne ustavne izmjene, ili u toj fazi izmjene stupe na snagu", piše u programu VMRO-DPMNE.

Arben Taravari je, s druge strane, kao predsjednički kandidat "Vredi" rekao da za evropski put Sjeverne Makedonije nema druge alternative, osim ustavnih izmjena.

"Samim tim da se to prihvatilo i usvojilo u Parlamentu, činjenica je da ako želimo da počnemo pregovore, a koliko vidim, niko ne govori da postoji druga alternativa, moraćemo da napravimo ustavne promjene i da nastavimo evropski put Makedonije, jer nema druge opcije, kažem vam. Da postoje druge opcije, onda uredu, mogli bismo razgovarati", rekao je Taravari u intervjuu za RSE.

Kržalovski ne očekuje da će ustavne izmjene biti prepreka koalicionom sporazumu VMRO-DPMNE i "Vredi".

"Vjerovatno već i intenzivno razgovaraju, ako se već nisu dogovorili kako će se to sve odvijati. Očekujem da će se u ovih šest mjeseci intenzivno raditi na problemu i prevazilaženju i eventualnom usvajanju ustavnih izmjena, sa nekim izmjenama u odnosu na ono što je bio pregovarački okvir. Vidjećemo da li će VMRO-DPMNE u tome uspjeti i šta će prihvatiti kao konačno rješenje, ali očekujem približavanje do kraja godine", rekao je Kržalovski.

Koalicija VMRO-DPMNE je na parlamentarnim izborima 8. maja osvojila 436.036 glasova, skoro tri puta više od koalicije SDSM, koja je predvodila Vladu Sjeverne Makedonije posljednjih sedam godina.

Ako Mickoski postane premijer, biće 11. predsjednik Vlade ako se ne računa Nikola Kljusev, koji je bio na čelu ekspertske vlade (1991-1992. godine) nakon odvajanja od bivše Jugoslavije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG