Dostupni linkovi

Šefovi diplomatija EU večeras u Njujorku o posledicama sporazuma Aukus


Sastanak će biti održan u zgradi Generalne skupštine UN (na fotografiji logo na ulazu u sjedište UN u Njujroku)
Sastanak će biti održan u zgradi Generalne skupštine UN (na fotografiji logo na ulazu u sjedište UN u Njujroku)

Ministri spoljnih poslova država članica EU u ponedeljak će (20.septembra) u Njujorku, na marginama Generalne skupštine UN, prvi put razgovarati o posledicama stvaranja trojnog odbrambenog saveza SAD, Velike Britanije i Australije - Aukus.

"Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel (Josep Borrel) predsedavaće sastankom koji će biti prva prilika za razgovor o posledicama tog sporazuma za EU i države članice", rekao je u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.

Očekuje se da će sastanak početi oko ponoći po srednjeevropskom vremenu i trajati oko dva sata, a, po rečima Stana, predviđena je Borelova pisana ili usmena izjava.

SAD, Velika Britanija i Australija su prošle nedelje saopštile da su sklopile novi odbrambeni savez, Aukus nakon čega je Australija otkazala ugovor vredan više od 50 milijardi evra s Francuskom o nabavci konvencionalnih podmornica.

Istovremeno, Kanbera je objavila da je zaključila novi ugovor sa SAD i Velikom Britanijom o nabavci podmornica na nuklearni pogon, što je dovelo u pitanje nastavak pregovora Australije s EU o trgovinskom sporazumu.

Pariz je odgovorio opozivom ambasadora u SAD i otkazivanjem ovonedeljnog sastanka ministara odbrane Francuske i Britanije.

XS
SM
MD
LG