Dostupni linkovi

Francuska povukla ambasadore iz SAD i Australije zbog podmornica


Ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv Le Drijan
Ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv Le Drijan

Francuska je povukla svoje ambasadore u Sjedinjenim Državama i Australiji radi konsultacija, objavio je u petak, 17. septembra, ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan (Jean-Ives Le Drian), nakon što je Kanbera odustala od dogovora o kupovini francuskih podmornica u korist američkih brodova.

Le Drijan je u saopštenju naveo da je doneta odluka o hitnom opozivu dvojice francuskih ambasadora zbog "izuzetne ozbiljnosti najava koje su 15. septembra dali Australija i Sjedinjene Države".

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) najavio je u 15. septembra novi odbrambeni savez Australije-SAD-Britanije, proširujući američku tehnologiju nuklearnih podmornica na Australiju.

Taj potez je razbesneo Francusku, koja je izgubila ugovor o isporuci konvencionalnih podmornica Australiji u vrednosti od 31 milijardu evra kada je potpisan 2016. godine, javio je AFP.

Ova agencija navela je da je povlačenje ambasadora iz
Sjedinjenih Država i Australije, ključnih saveznika Francuske, bez presedana.

"Pozvan sam u Pariz na konsultacije", napisao je na Tviteru ambasador Francuske u SAD Filip Etjen (Philippe Etienne).

"Ovo je usledilo nakon najava koje direktno utiču na viziju naših saveza, naših partnerstava i značaja Indo-Pacifika za Evropu."

Zvaničnik Bele kuće rekao je da SAD žale zbog francuske odluke, kao i da je Vašington bio u bliskom kontaktu sa Francuskom zbog toga. Dodao je da će se Sjedinjene Države u narednim danima angažovati na rešavanju razlika sa Francuskom, preneo je Rojters.

Portparol Pentagona Džon (John) Kirbi je u međuvremenu priznao da su telefonski razgovori između američkog ministra odbrane Lojda Ostina (Lloyd Austin) i francuske koleginice Florans (Florence) Parli pokazali "da ima još mnogo posla da se uradi u pogledu naših odbrambenih odnosa sa Francuskom".

Australijska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken pokušao je ranije da smiri negodovanje Francuske, nazivajući je vitalnim partnerom u Indo-Pacifiku.

Ranije u petak, australijski premijer Skot Morison (Scott Morrison) odbacio je francuske kritike da nije upozorena, rekavši da je u razgovorima sa francuskim predsednikom pokrenuo mogućnost da bi Australija mogla poništiti ugovor o podmornicama iz 2016. sa jednom francuskom kompanijom.

Morison je priznao da je nastala šteta u odnosima Australije i Francuske, ali je insistirao da je jasno stavio do znanja Emanuelu Makronu da je to stvar o kojoj će Australija morati da donese odluku u svom nacionalnom interesu.

"Bio sam vrlo jasan, imali smo dugu večeru u Parizu, o našoj veoma značajnoj zabrinutosti oko sposobnosti konvencionalnih podmornica da se nose sa novim strateškim okruženjem sa kojim smo suočeni", rekao je Morison za 5aa Radio.

XS
SM
MD
LG