Dostupni linkovi

Porodice žrtava na letu MH17 optužuju Rusiju


Ostaci malezijskog aviona na letu MH-17 koji je oboren iznad Ukrajine 17. jula 2014.
Ostaci malezijskog aviona na letu MH-17 koji je oboren iznad Ukrajine 17. jula 2014.

Porodice žrtava sa leta MH17 kompanije “Malezija Erlajns” (Malaysia Airlines), koji je oboren iznad Ukrajine 2014. godine, zatražile su pravdu od Rusije u svedočenju protiv četvorice osumnjičenih - trojice Rusa i jednog Ukrajinca - kojima se sudi u odsustvu zbog nesreće, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

MH17 je oboren na putu od Amsterdama do Kuala Lumpura projektilom zemlja-vazduh Buk ruske proizvodnje ispaljenim sa teritorije koju kontrolišu separatisti koje podržava Moskva u istočnoj Ukrajini. Tom prilikom je poginulo svih 298 putnika i posade.

Četvorici osumnjičenih - Rusima Sergeju Dubinskom, Olegu Pulatovu i Igoru Girkinu, kao i Ukrajincu Leonidu Harčenku - sud u Hagu sudi u odsustvu za umešanosti u tragediju. Samo jednog od osumnjičenih, Pulatova, na suđenju zastupaju advokati.

Sva četvorica osumnjičenih optuženi su da su ključne osobe među separatistima koji se bore protiv Kijeva.

Tim međunarodnih istražitelja zaključio je u maju 2018. godine da je raketni bacač koji je korišćen za obaranje aviona pripadao 53. protivavionskoj raketnoj brigadi Rusije.

Ria van der Stin (Steen), koja je u nesreći izgubila oca i maćehu, prva je svedočila 6. septembra.

Citirajući ruskog pisca Aleksandra Solženjicina, ona je otvoreno optužila Moskvu da prikriva svoju ulogu u onome što se dogodilo: "Oni lažu, mi znamo da lažu i oni znaju da mi znamo da lažu."

Suđenje se održava u Holandiji jer je avion poleteo iz Amsterdama, a 196 žrtava bili su Holanđani.

Holandska vlada smatra Moskvu odgovornom.

Moskva je porekla bilo kakvu umešanost u sukob u delovima istočne Ukrajine i ponudila je nekoliko mogućih teorija o tome kako je avion na letu MH17 raznet, uključujući da ga je oborio avion ukrajinskog vazduhoplovstva ili ukrajinske kopnene snage koristeći sistem Buk.

Očekuje se da će se narednih dana sudu obratiti oko 90 rođaka, od 196 holandskih žrtava nesreće, kao i onih iz Australije i Malezije.

"Kako bi se počinioci osećali da su to njihovi najmiliji? Kako bi na to odgovorili [predsednik Vladimir] Putin i njegova korumpirana ruska vlada?" upitala je preko videokonferencije Australijanka Vanesa Risk (Vanessa Rizk), koja je u nesreći izgubila roditelje.

Tragedija je izazvala žestoku reakciju međunarodne javnosti i produbila tenzije između Moskve i Zapada nakon ruskog zauzimanja Krima i podrške militantima u njihovoj borbi protiv provladinih snaga nakon što je u proevropskim protestima zbačen sa vlasti ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, koji je bio prijateljski nastrojen prema Moskvi.

XS
SM
MD
LG