Dostupni linkovi

Moskva: Raketa koja je oborila MH17 stigla je iz Ukrajine


Mjesto na kojem je odboren avion Malaysia Airlinesa Boeing 777 sa 298 putnika i članova posade, 17. jula 2014.
Mjesto na kojem je odboren avion Malaysia Airlinesa Boeing 777 sa 298 putnika i članova posade, 17. jula 2014.

Ruska vojska saopštila je u ponedjeljak da je raketa koja je oborila avion Malaysia Airlinesa na letu MH 17 u julu 2014., bila iz arsenala ukrajinske vojske iz sovjetskog perioda ne iz Rusije.

Rusi tvrde da je raketa Buk koja je ispaljnja na putnički avion poslana u sovjetsku Ukrajinu nakon što je proizvedena 1986. i nikada nije vraćana u Rusiju.

Avion malezijske kompanije na relaciji Amsterdam-Kuala Lumpur oboren je 17. jula 2014. iznad istočne Ukrajine gdje su i danas proruski pobunjenici u regionu Donjeck.

Poginulo je svih 298 putnika i članova posade u Boeingu 777, a većina putnika su bili Holanđani.

Holandija i Australija objavile su u maju da veruju da je raketa prevezena u Ukrajinu iz vojne jedinice u ruskom gradu Kursku. Rusija je demantovala bilo kakvu umiješanost.

General Nikolaj Parašin šef Uprave za rakete i artiljeriju u ruskom Ministarstvu odbrane rekao je novinarima da je vojska proučila arhive u centru za istraživanje koji je proizveo Buk rakete.

Tvrdi da je raketa o kojoj se radi prevezena u vojnu jedinicu 1986. godine i, koliko oni znaju, nikad nije napustila Ukrajinu.

Upitan o mogućnosti da su je došla u ruke separatista tokom borbi 2014., portparol ministarstva odbrane major Igor Konašenkov priznao je da nemaju nikakav dokument koji dokazuje suprotno, ali je ukazao na izjave ukrajinskih zvaničnika koji su demantovali da su im separatisti uzeli bilo koju Buk raketu.

Žrtve na letu MH 17, njih 298 su među više od 10.300 ljudi koliko je stradalo od kada je Rusija u martu 2014. anketirala ukrajinsko poluostrvo Krim. U aprilu iste godine usljedili su sukobi proruskih separtista koja podržav Moskva sa ukrajinskim snagama. Već tri godine je na snazi krhko primirje koje se vrlo često krši.

XS
SM
MD
LG