Dostupni linkovi

Sastanak u Berlinu: Schmidt dobio punu podršku njemačke kancelarke Merkel


Njemačka kancelarka Angela Merkel i visoki predstavnik Christian Schmidt sastali su se u Berlinu, kako bi razgovarali o trenutnim političkim zbivanjima u Bosni i Hercegovini, 18. august 2021. godine.
Njemačka kancelarka Angela Merkel i visoki predstavnik Christian Schmidt sastali su se u Berlinu, kako bi razgovarali o trenutnim političkim zbivanjima u Bosni i Hercegovini, 18. august 2021. godine.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt sastao se 18. avgusta u Berlinu sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel gdje su razgovarali o trenutnim političkim dešavanjima u BiH, saopšteno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Kancelarka Merkel je osigurala punu podršku Savezne vlade za obavljanje važne međunarodne funkcije visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, navode iz OHR-a.

Visoki predstavnik Schmidt se kancelarki Merkel zahvalio na snažnoj podršci njemačke Vlade njegovom mandatu.

Tokom razgovora fokus je bio na reformama potrebnim za napredovanje BiH u okviru procesa evroatlantskih integracija.

Nijemac Christian Schmidt funkciju visokog predstavnika u BiH preuzeo je u Sarajevu 2. augusta od Valentina Inzka.

Podsjetimo da su ambasade Kine i Rusije u Bosni i Hercegovini sredinom augusta poslale note Uredu visokog predstavnika (OHR) u kojima navode da imenovanje novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta nije legitimno, jer Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) nije formalno pristalo na njegovu kandidaturu.

Schmidt se, u svom prvom obraćanju javnosti, osvrnuo na svoje imenovanje, rekavši kako je za njega postojala većina u Vijeću sigurnosti, ali i da se uvažavaju i druga mišljenja, što njegov legitimitet ne dovodi u pitanje.

On je naglasio da integritet BiH kao suverene države s dva entiteta mora biti zaštićen.

"Uz pomoć međunarodne zajednice, vratit ćemo BiH na međunarodnu agendu. Svi zajedno ćemo raditi na ispunjavaju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije", rekao je Schmidt nakon prvog sastanka s Predsjedništvom BiH 3. augusta, kojemu nije prisustvovao član Predsjedništva iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali i ostali političari iz Republike Srpske (RS) ne učestvuju u radu institucija BiH nakon što je, krajem jula, bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izmjenama Krivičnog zakona BiH zabranio negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

XS
SM
MD
LG