Dostupni linkovi

Ambasada Kine u BiH: Imenovanje visokog predstavnika nije legitimno


Ambasador Kine u BiH Ji Ping
Ambasador Kine u BiH Ji Ping

Ambasada Kine u Bosni i Hercegovini poslala je notu Uredu visokog predstavnika u kojoj tvrdi da imenovanje novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta nije legitimno.

"S obzirom na da nije usvojen nacrt Rezolucije o imenovanju visokog predstavnika koji su predložile Kina i Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a, kineska strana smatra da imenovanje novog visokog predstavnika nije legitimno", kazali su u utorak, 17. avgusta, iz Ambasade za Radio Slobodna Evropa.

Ambasada Kine je notu OHR-u poslala dan ranije, u ponedjeljak, 16. augusta, nekoliko dana nakon što je to uradila i Ambasada Rusije, u petak, 13. augusta.

U ruskoj noti navedeno je da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) nije formalno pristalo na Schmidtovu kandidaturu i da ga zbog toga Ruska Federacija ne smatra legitimnim visokim predstavnikom.

Nijemac Christian Schmidt funkciju visokog predstavnika u BiH je preuzeo od Valentina Inzka 2. augusta, u Sarajevu.

Ambasada Rusije u BiH 31. jula obznanila je da nema namjeru surađivati sa Schmidtom, novim visokim predstavnikom u BiH, te zaprijetila kako „oni koji to čine, rade na vlastitu odgovornost i rizik, jer on nema potreban mandat Vijeća sigurnosti UN-a”.

Rusija je tada prvi put javno najavila kako neće surađivati s nekim visokim predstavnikom, te uskratila podršku imenovanju visokog predstavnika, u ovom slučaju Schmidta, jer smatraju da Vijeće sigurnosti UN-a nije ovjerilo Schmidtovu kandidaturu, ali i da je Ured visokog predstavnika u BiH potrebno gasiti.

To su zatražili i u Rezoluciji pred Vijećem sigurnosti UN-a u čemu su zajedno s Kinom ostali usamljeni, jer na glasanju 22. jula nisu dobili nijedan glas za.

Schmidt se u svom prvom obraćanju javnosti, 4. avgusta, osvrnuo i na svoje imenovanje, rekavši kako je za njega postojala većina u Vijeću sigurnosti, ali i da se uvažavaju i druga mišljenja, što njegov legitimitet ne dovodi u pitanje.

Rekao je i da namjerava da se susretne s ruskim zvaničnicima.

„Što se tiče sastanka u Moskvi još ne postoji termin i to treba shvatiti kao ponudu. Sigurno je da neću voditi komunikaciju s njima preko medija“, naveo je tada Schmidt.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt sastao se 3. augusta s dva člana Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem. Poručio je nakon sastanka kako u BiH nije došao da "sjedi, čeka i gleda", nego da bude aktivan.

Sastanku nije prisustvovao član Predsjedništva iz reda srpskog naroda Milorad Dodik. Dodik je ranije najavio kako neće doći na sastanak u Predsjedništvo jer nema namjeru razgovarati s, kako se izrazio, "lažnim i neimenovanim" novim visokim predstavnikom.

XS
SM
MD
LG