Dostupni linkovi

Na beogradskom aerodromu zaplenjena slika Paje Jovanovića


Carinici su kod 39-godišnjeg Beograđanina, među garderobom i ličnim stvarima, pronašli uramljenu sliku „Stražar“, čiji je autor Paja Jovanović
Carinici su kod 39-godišnjeg Beograđanina, među garderobom i ličnim stvarima, pronašli uramljenu sliku „Stražar“, čiji je autor Paja Jovanović

Carinici Srbije su na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu zaplenili umetničku sliku čuvenog srpskog slikara Paje Jovanovića, koju je jedan putnik pokušao da spakovanu u prtljag, bez prijavljivanja unese u zemlju, saopštila je Uprava carina u petak, 16. jula.

Kako se navodi, carinici su 15. jula kod 39-godišnjeg Beograđanina koji je tog dana doleteo iz Beča, među garderobom i ličnim stvarima pronašli uramljenu sliku „Stražar“, dimenzija 70x56 cm, čiji je autor Paja Jovanović.

“Pored toga carinici su uz sliku pronašli i originalni račun, koji sa svim taksama iznosi 137.500 evra, kao i overen obrazac za povraćaj PDV-a. Osim što se našao u prekršaju zbog neprijave robe čija je vrenost veća od 100 evra, ispostavilo se da putnik kod sebe ima i 15.500 evra, koje takođe nije prijavio”, saopštila je Uprava carina.

Umetnička slika, kao i 5.500 evra, koliko je preostalo nakon što je putniku vraćeno dozvoljenih 10.000 evra, biće privremeno zadržani do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom, dodaje se u saopštenju.

Prema Carinskom zakonu Srbije, za neprijavljivanje robe koja se unosi ili iznosi sa carinskog područja Srbije predviđena je novčana kazna u rasponu od jednostrukog do četvorostrukog iznosa vrednosti robe koja je predmet prekršaja.

Pavle "Paja" Jovanović živeo je i stvarao na prelazu iz 19. u 20. vek. Jedan je od najvećih srpskih slikara i tipičan predstavnik akademskog realizma.

XS
SM
MD
LG