Dostupni linkovi

Treća doza vakcine: Šta treba znati?


Na osnovu svih dosadašnjih podataka, Fajzer i Biontek smatraju da bi treća doza mogla biti korisna u roku od šest do 12 meseci nakon druge doze
Na osnovu svih dosadašnjih podataka, Fajzer i Biontek smatraju da bi treća doza mogla biti korisna u roku od šest do 12 meseci nakon druge doze

Treća doza vakcine kao dopunska u borbi protiv pandemije COVID-19 pominje se češće kao mogućnost nakon pojave novog delta soja korona virusa.

Srbija je među zemljama koje su najavile da razmatraju kakvu će preporuku dati građanima.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će preporuka o "trećoj dozi vakcina" protiv korona virusa biti saopštena do 1. avgusta.

"Nacionalno telo za imunizaciju radi studije, prati proizvođače vakcina i njihove studije u vezi sa trećom dozom. Do 23. jula oni će da daju svoje mišljenje o trećoj dozi Kriznom štabu, a štab će do 1. avgusta da donese preporuku za građane", rekla je Brnabić 11. jula za televiziju Prva.

Od farmaceutskih kompanija do sada je američko-nemački Fajzer/Biontek (Pfizer/BioNTech) najavio zahtev regulatorima za odobrenje treće doze vakcine.

Iako takve preporuke nema na nivou Svetske zdravstvene organizacije (SZO) ili Evropske agencije za lekove (EMA), pojedine zemlje počele su davanje treće doze određenim kategorijama stanovništva.

Broj vakcinisanih građana u Srbiji je i dalje ispod 50 odsto. Kako je premijerka navela, trenutno je vakcinisano 48,6 odsto građana.

Fajzer traži odobrenje za treću dozu

Proizvođači vakcina Fajzer/Biontek najavili su 8. jula da će tražiti odobrenje regulatornih agencija za treću dozu vakcine protiv COVID-19.

Kompanija Fajzer je saopštila da će se njeni predstavnici sastati sa čelnicima američke Uprave za lekove i hranu (FDA) i drugim zdravstvenim zvaničnicima u ponedeljak, 12. jula, kako bi razgovarali o odobrenju za treću dozu.

Ovaj potez Fajzera usledio je nakon što su početni podaci ispitivanja pokazali da je treća doza vakcine povećala nivo antitela pet do deset puta u poređenju sa prve dve doze vakcine kod originalne i beta verzije korona virusa.

"Kao što se vidi iz podataka iz realnog sveta, koje je objavilo izraelsko Ministarstvo zdravlja, delotvornost vakcine u prevenciji i infekcije i simptomatskih bolesti opada šest meseci nakon vakcinisanja, iako je učinkovitost u prevenciji ozbiljnih bolesti i dalje visoka", navedeno je iz Fajzera za CNN.

Izraelsko ministarstvo zdravlja izvestilo je 5. jula o smanjenju efikasnosti vakcine Fajzer/ Biontek u prevenciji infekcija i simptomatskih bolesti COVID 19, ali su naveli da je i dalje vrlo efikasna u prevenciji ozbiljnijih oblika bolesti. Pad učinkovitosti se poklopio sa širenjem delta soja i ukidanjem ograničenja fizičke distance u Izraelu.

Na osnovu svih dosadašnjih podataka, Fajzer i Biontek smatraju da bi treća doza mogla biti korisna u roku od šest do 12 meseci nakon druge doze, kako bi se održao najviši nivo zaštite. Međutim, preciznije podatke nisu saopštili.

Šta kažu nadležne institucije?

Preporuka o davanju treće doze protiv korona virusa još nije stigla od Svetske zdravstvene organizacije ni Evropske agencije za lekove, kao ni od američkih regulatornih tela.

Nekoliko sati nakon što je Fajzer objavio da će tražiti odobrenje za treću dozu, dve vodeće američke agencije saopštile su da Amerikancima još ne trebaju "pojačivači", te da nije na kompanijama da odluče kada bi te vakcine mogle biti potrebne.

"Amerikancima koji su u potpunosti vakcinisani, u ovom trenutku nije potrebno pojačanje vakcine", saopštili su FDA i Centri za borbu i prevenciju bolesti (CDC).

U SAD je do sada potpuno vakcinisano oko 48 odsto stanovništva.

Sa istim stavom su ubrzo istupile i Svetska zdravstvena organizacija (WHO) i Evropska agencija za lekove (EMA).

"Ne znamo da li će pojačivači vakcine biti potrebni da bi se održala zaštita protiv COVID-19 dok se ne prikupe dodatni podaci, ali time se bave naučnici", saopštila je SZO na Rojtersov upit.

Dodato je da su trenutno dostupni podaci o tome koliko dugo traje zaštita od COVID-19 sa dve doze vakcine, te da li bi dodatna doza koristila i kome, ograničeni.

Evropska agencija za lekove (EMA), zdravstveni regulator Evropske unije, saopštila je 9. jula da je prerano za odluku o tome da li je potrebno primiti više od dve doze vakcine protiv COVID-19 koje se trenutno potrebne za većinu odobrenih vakcina, preneo je Rojters.

Vodeći američki epidemiolog i savetnik predsednika SAD Entoni Fauči (Anthony Fauci) rekao je 11. jula da se može zamisliti i da je možda i verovatno da će Amerikancima biti potrebna dodatna doza vakcine narednih meseci, ali da je za sada prerano da vlada to preporuči.

On smatra da su FDA i CDC ispravno postupili regujući na najave Fajzera.

„S obzirom na podatke i informacije kojima raspolažemo, sada ne treba da dajemo ljudima treću dozu. To ne znači da ćemo stati tu“, rekao je Fauči.

Dodao je da se sada sprovode studije o tome da li bi i kada bila potrebna dodatna doza vakcine protiv korona virusa.

Fauči je zaključio da je vrlo moguće da će narednih meseci kako podaci budu stizali, vlasti pozvati na dodatnu vakcinu građane na osnovu faktora poput starosti i postojećih bolesti.

Srbija: U nedostatku antitela raste nada u treću dozu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00

Koje zemlje daju treću dozu?

Ruske vlasti pokrenule su 1. jula vakcinaciju dodatnim vakcinama protiv korona virusa za osobe vakcinisane pre više od šest meseci, zbog novog skoka broja inficiranih i umrlih od COVID-19, prenela je agencija AP.

Moskovske zdravstvene vlasti počele su da nude nove doze domaće vakcine "Sputnjik V" koja se daje u dve doze i novu verziju te vakcine "Sputnjik lajt" koja se daje u samo jednoj dozi.

Drugi regioni u Rusiji takođe počinju da nude dodatne vakcine.
Zdravstvene vlaste počele su da nude nove doze vakcine "Sputnjik V" i novu verziju te vakcine "Sputnjik lajt".

Zdravstvene vlasti navode da zaraznija delta varijanta virusa predstavlja većinu novih infekcija u Moskvi i nekim drugim regionima.

Ministarstvo zdravlja je navelo da će dodatna vakcinacija biti primenjivana dok najmanje 60 odsto stanovništva ne stekne imunitet na COVID-19.

Kada se taj cilj ostvari, dodatne vakcine će se davati jednom godišnje.

U Izraelu od 11. jula pacijenti čiji je imuni sistem ugrožen mogu da prime treću dozu vakcine kompanije Fajzer/Biontek.

Ministar zdravlja Izraela Nican Horovic objasnio je da će lekari odlučivati koji pacijenti mogu da prime treću dozu.

Broj novozaraženih korona virusom u Izraelu je i dalje visok, pošto je gotovo svakog dana više od 500 novih infekcija, dok ih je početkom juna bilo deset do 20.

Međutim, broj teško obolelih od korona virusa i dalje je na minimumu. Prema zvaničnim podacima, 10. jula ih je bilo 44, a u aprilu više od 260.

U Izraelu je potpuno vakcinisano oko 5,2 miliona od devet miliona stanovnika.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein stavili su na raspolaganje prošlog meseca Fajzer vakcinu kao treću dozu za one koji su primili prve dve doze kineske vakcine Sinofarm (Sinopharm).

Velika Britanija počinje da planira kampanju za dodatnu dozu vakcine koja bi se davala kasnije ove godine nakon što su zdravstveni stručnjaci naveli da bi treća doza mogla biti potrebna starijima i osetljivima od septembra.

Nije doneta konačna odluka o tome da li je potrebna kampanja za dodatnom dozom, ali zvaničnici su savetovali da pripreme treba da počnu iz predostrožnosti, preneo je Rojters.

XS
SM
MD
LG