Dostupni linkovi

Zbog delta soja manja učinkovitost Pfizer vakcine u Izraelu


Tinejdžerka prima vakcinu u Tel Avivu nakon što su izraelske vlasti apelovale i na mlađe oosobe od 12 do 15 godina da se vakcinišu zbog širenja delta soja korona virusa, 21. jun 2021. godine
Tinejdžerka prima vakcinu u Tel Avivu nakon što su izraelske vlasti apelovale i na mlađe oosobe od 12 do 15 godina da se vakcinišu zbog širenja delta soja korona virusa, 21. jun 2021. godine

Izraelsko ministarstvo zdravlja je u ponedjeljak, 5. jula, izvijestilo o smanjenju efikasnosti vakcine Pfizer/BioNTech u prevenciji infekcija i simptomatskih bolesti COVID 19, ali je, kako navode, i dalje vrlo efikasna u prevenciji ozbiljnijih oblika bolesti, prenosi Reuters.

Pad učinkovitosti se poklopio sa širenjem delta soja i ukidanjem ograničenja fizičke distance u Izraelu.

Učinkovitost vakcine u prevenciji infekcija i simptomatskih bolesti pala je na 64 posto od 6. juna, kažu iz Ministarstva zdravlja. Istovremeno, vakcina je bila 93 posto efikasna u sprječavanju hospitalizacija i ozbiljnijih simptoma korona virusa.

Glasnogovornik Pfizera odbio je komentarisati podatke koji stižu iz Izraela, ali je citirao druga istraživanja koja pokazuju da antitijela koja su izazvana vakcinacijom još uvijek mogu neutralisati sve testirane varijante, uključujući delta soj, iako ograničenom snagom.

Vakcinacija Pfizer vakcinom zvanično je otpočela u decembru 2020. godine. Vakcinu protiv korona virusa Pfizer je razvio u saradnji s njemačkim BioNTech-om. U trećoj, posljednjoj fazi testiranja, koje je provedeno u novembru 2020. ove kompanije su objavile da je vakcina efikasna 90 odsto prema rezultatima testiranja.

Do sada je oko 60 posto izraelskog stanovništva od 9,3 miliona primilo najmanje jednu dozu Pfizerove vakcine, u kampanju imunizacije tokom koje je dnevni broj slučajeva zaraze opao sa više od 10.000 u januaru na jednocifrene brojke prošlog mjeseca.

To je potaknulo Izrael da ukine gotovo sve mjere, piše Reuters, uključujući nošenje maski i fizičku distancu.

Izrael je zbog naglog opadanja broja novih infekcija korona virusom 15. juna ukinuo obavezu nošenja maski u zatvorenom, što je bila jedna od posljednjih restrikcija.

Izraelci od aprila nisu morali da nose maske na otvorenom. Djeca su se vratila u škole, a odrasli na posao bez maski prvi put poslije više od godinu dana.

U isto vrijeme delta, koja je postala globalno dominantna varijanta korona virusa, počela se širiti.

Od tada je broj dnevnih slučajeva zaraze postepeno rastao, dostigavši 343 u nedjelju. Broj ozbiljno oboljelih popeo se s 21 na 35.

Eran Segal iz izraelskog Instituta za nauku Weizmann rekao je da ta zemlja vjerojatno neće doživjeti visok nivo hospitalizacija, kakav je zabilježen početkom godine.

Delta soj globalno dominantan

Delta soj korona virusa koji je prvi put otkriven u Indiji postao je sredinom juna globalno dominantna varijanta COVID-19 bolesti, naveli su iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Britanija je zabilježila porast u broju zaraženih sa delta sojem, a isto su zabilježili i njemački javni zdravstveni zvaničnici, unatoč porastu broja vakcinisanih.

Delta trenutno čini više od 90% slučajeva COVID-19 u Velikoj Britaniji i širi se za oko 40% brže od varijante alfa, prema procjenama britanske vlade. Međutim, drugi su naučnici izračunali da je možda 30-100% prenosiviji od alfe.

Zvaničnici SZO-a rekli su da Afrika ostaje područje zabrinutosti iako na nju otpada samo pet posto novih svjetskih zaraza i dva posto smrtnih slučajeva.

Pet stvari koje treba da znate o delta soju korona virusa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Širom svijeta korona virusom je zaraženo više od 153 miliona ljudi, dok je preminulo više od 3,2 miliona.

XS
SM
MD
LG