Dostupni linkovi

Pfizer spreman za treću dozu vakcine, američki regulatori: Ne tako brzo


Proizvođači vakcina Pfizer/BioNTech najavili su 8. jula da će tražiti odobrenje regulatornih agencija za treću dozu vakcine protiv COVID-19.

Saopćenje dolazi nakon što su početni podaci ispitivanja pokazali da je treća doza vakcine povećala nivo antitijela pet do deset puta u poređenju sa prve dvije doze vakcine kod orginalne i beta verzije korona virusa, navodi se u izjavi.

"Kompanije očekuju da će uskoro objaviti preciznije podatke, kao i u recenziranom časopisu, a planiraju dostaviti podatke FDA-i (Uprava za hranu i lijekove SAD), EMA-i (Evropskoj agenciji za lijekove) i drugim regulatornim tijelima u narednim sedmicama", navodi se u izjavi.

Međutim, dvije vodeće američke agencije rekle su da Amerikancima još ne trebaju "pojačivači", te dodale da nije na kompanijama da odluče kada bi te vakcine mogle biti potrebne.

Nekoliko sati nakon što je Pfizer izdao svoje saopštenje, FDA i Centri za borbu i prevenciju bolesti (CDC) zajedno su izvijestili da Amerikancima još nisu potrebne pojačane injekcije.

"Amerikancima koji su u potpunosti vaksinisani, u ovom trenutku nije potreban pojačivač", rekli su.

Vakcinu kompanija Pfizer/BioNTech odobrila je Svjetska zdravstvena organizacija, kao i FDA i EMA. Do sada su se davale dvije doze, a preporučeni razmak između doza je tri sedmice.

Pfizer i njegov partner BioNTech rekli su da imaju dokaze da imunitet ljudi počinje opadati nakon što se vakcinišu. Za vakcinu Pfizer potrebne su dvije doze kako bi se osigurao puni imunitet.

"Kao što se vidi iz podataka iz realnog svijeta objavljenih od izraelskog Ministarstva zdravstva, djelotvornost vakcine u prevenciji i infekcije i simptomatskih bolesti opada šest mjeseci nakon vakcinisanja, iako je učinkovitost u prevenciji ozbiljnih bolesti i dalje visoka", rekao je Pfizer u izjavi CNN-u.

"Pored toga, u ovom periodu delta soj postaje dominantna varijanta u Izraelu, kao i u mnogim drugim zemljama. Ova otkrića su u skladu s tekućom analizom iz treće faze ispitivanja", dodaje se.

Iz opreza, kompanije također razvijaju vakcinu posebno za deltu, čija je prva serija proizvedena u pogonu BioNTech-a u Mainzu u Njemačkoj.

Kompanije predviđaju da će kliničke studije započeti u augustu, u zavisnosti od regulatornih odobrenja.

"Iako je zaštita od teškog oblika bolesti ostala visoka tokom punih 6 mjeseci, očekuje se pad efikasnosti protiv simptomatske bolesti s vremenom i nastavak pojave varijanti", navodi se u izjavi.

Na osnovu svih dosadašnjih podataka, Pfizer i BioNTech smatraju da bi treća doza mogla biti korisna u roku od šest do 12 mjeseci nakon druge doze, kako bi se održao najviši nivo zaštite. Međutim, preciznije podatke nisu saopštili.

Pet stvari koje treba da znate o delta soju korona virusa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG