Dostupni linkovi

Tsikhanouskaya: Lukashenka pretvara Bjelorusiju u Sjevernu Koreju Evrope


Svyatlana Tsikhanouskaya u Pragu
Svyatlana Tsikhanouskaya u Pragu

Bjeloruska liderka opozicije Svyatlana Tsikhanouskaya rekla je američkim zakonodavcima 9. juna da autoritarni predsjednik Alyaksandr Lukashenka pretvara Bjelorusiju u "Sjevernu Koreju Evrope" i pozvala Sjedinjene Države da prošire sankcije protiv osoba i preduzeća koja finansiraju njegov režim.

Tsikhanouskaya se iz Praga online obratila Odboru za vanjske odnose Senata, rekavši da je odluka Lukashenka da 23. maja preusmjeri let Ryanaira kako bi uhapsio novinara Ramana Pratasevicha prešla liniju i učinila ga prijetnjom međunarodnom miru i sigurnosti.

"Stoga je međunarodna reakcija konačno bila brza i efikasna, namećući praktične mjere i započinjući međunarodnu istragu ICAO-a", rekla je, referirajući se na istragu Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva UN-a.

Ali, rekla je da međunarodna reakcija ne smije biti ograničena na incident sa avionom Ryanaira.

Situacija u Bjelorusiji zahtijeva "sveobuhvatan i odlučan" odgovor Sjedinjenih Država i njihovih partnera.

„U suprotnom, svi ćemo se suočiti s takvim situacijama u budućnosti dok Lukashenka pretvara moju zemlju u Sjevernu Koreju Evrope - netransparentnu, nepredvidivu i opasnu.“

Sjedinjene Države, njihovi partneri u Evropi i druge zemlje istomišljenici imaju moć da "zaustave ovu putanju", rekla je pozivajući SAD da prošire sankcije protiv "pajdaša" Lukashenka koji finansiraju režim.

Inače, mjesecima su širom Bjelorusije održavani protesti na kojima su građani odbacivali rezultate predsjedničkih izbora na kojima je Lukashenka osvojio šesti predsjednički mandat od 1994. godine. Zapad i organizacije za ljudska prava kritikovale su vlast u Bjelorusiji zbog nasilnog razbijanje protesta.

Više od 33.000 ljudi uhapšeno je u akciji koja je ostavila veći dio opozicionog rukovodstva u egzilu ili zatvoru. Nekoliko demonstranata ubijeno je u nasilju, a neke organizacije za zaštitu prava kažu da postoje vjerodostojni dokazi da su službenici sigurnosti koristili torturu protiv nekih od privedenih.

Lukashenka je porekao bilo kakvu nepravdu u vezi s izborima i odbija da pregovara s opozicijom o odstupanju ili održavanju novog glasanja.

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, Kanada i druge zemlje odbile su priznati Lukashenka kao legitimnog lidera Bjelorusije i uvele su sankcije protiv njega i nekoliko visokih bjeloruskih zvaničnika kao odgovor na "falsifikovanje" glasanja.

XS
SM
MD
LG