Dostupni linkovi

'Priznanje' krivice Pratasevicha snimljeno pod prisilom, tvrde roditelji


Raman Pratasevich nakon jednoiposatnog intervjua prekrio je lice i zaplakao
Raman Pratasevich nakon jednoiposatnog intervjua prekrio je lice i zaplakao

Roditelji Ramana Pratasevicha i bjeloruska opozicija negoduju na novi video njegovog "priznanja” krivice tvrdeći da je video snimljen pod prisilom.

Bjeloruski novinar Pratasevich je uhapšen nakon što je borbeni avion 23. maja presreo komercijalni let Ryanaira i prisilio ga da sleti u Minsk.

U programu Ništa lično na kanalu državne televizije ONT kasno 3. juna, Pratasevich je sa suzama u očima hvalio bjeloruskog moćnika Aleksandra Lukashenka i rekao da je "odmah priznao organizovanje masovnih nereda" nakon hapšenja.

Pratasevich je bivši ključni administrator kanala Nexta-Live na Telegramu, koji pokriva masovne proteste odbacujući rezultate predsjedničkih izbora na kojima je Lukashenko osvojio šesti predsjednički mandat od 1994. godine. Nije jasno gdje je i kada snimljen razgovor, jer je "intervju" sniman u mračnoj sobi.

'Shvatio sam da su pozivi koje sam javno objavio podgrijali situaciju koja je dovela do stvarnih nekontrolisanih nereda na ulicama. I zapravo, Minsk je tada tri dana živio u haosu ", rekao je Pratasevish dodajući da "poštuje Lukashenka".

Na kraju jednoiposatnog intervjua, Pratasevich je počeo plakati i rukama prekrio lice.

Video je rezultat "zlostavljanja, mučenja i prijetnji", rekao je njegov otac Dzmitry. "Bolno je vidjeti ‘priznanje’ Ramana Pratasevicha. Njegovi roditelji vjeruju da je mučen. To nije Raman, znam", napisao je na Twitteru Franak Vyachorka, viši savjetnik prognane opozicionarke Svyatlane Tsikhanouskaye.

Ona je 31. maja rekla da vjeruje da je Pratasevich pretučen i mučen u zatvoru.

Nekoliko sati prije emitovanja, Pratasevichevi roditelji, Dzmitry i Natallya, rekli su za Current Time da su prethodni videozapisi na kojima su prikazana "priznanja" njihovog sina koja su se posljednjih dana pojavila na kanalima državne televizije "pokušaji vlasti da opravdaju uzimanje njihovog sina i njegove djevojke Sofie Sapege, ruske državljanke, za taoce".

Prema riječima roditelja, njihov sin imao je modrice na licu i tragove davljenja na vratu u prvim videima što su znakovi koji dokazuju da su "priznanja" uhapšenog novinara data pod prisilom.

Mnogi bjeloruski opozicioni aktivisti i borci za ljudska prava vjeruju da je nekoliko "priznanja" Pratasevicha bilo iznuđeno dok je njegova djevojka Sapega uhapšena zajedno s njim kako bi se na njega izvršio dodatni pritisak.

Pratasevich (26) se suočava sa optužbama da stoji iza građanskih nemira koji su uslijedili nakon spornih predsjedničkih izbora u augustu, djela za koje je predviđena kazna do 15 godina zatvora.

Bjeloruske snage sigurnosti privele su više od 30.000 osoba, uključujući desetine novinara koji su pratili skupove koji su izbili nakon što je Lukashenka proglašen pobjednikom. Avion koji su bjeloruske vlasti prisilile da sleti u Minsk 23. maja kako bi uhapsili Pratasevicha i njegovu djevojku letio je iznad Bjelorusije na letu iz Atine u glavni grad Litvanije Vilnius.

Ovaj potez izazvao je međunarodni bijes i zahtjeve za Pratasevichevim puštanjem na slobodu. Evropska unija zabranila je letove iz Bjelorusije nakon incidenta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG