Dostupni linkovi

Džaferović: Mladićevi zločini nazvani pravim imenom


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović izjavio je povodom presude Ratku Mladiću da je "važno je da su pred cijelim svijetom njegovi zločini nazvani pravim imenom i da će ga cijeli svijet pamtiti kao ratnog zločinca i ništa više".

Džaferović je izrazio žaljenje jer drugostepenom presudom nije dokazano počinjenje genocida u još šest bosanskohercegovačkih opština.

"Značaj presude je što je zaokružena slika o vojnom rukovodstvu Republike Srpske i što je utvrđeno da je to bio udruženi zločinački poduhvat s ciljem stvaranja etnički čistih teritorija", dodao je Džaferović.

Izetbegović: Procesuirati sve odgovorne

Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije (SDA) je na svom Facebook nalogu pozdravio presudu Mehanizma za međunarodne krivične sudove kojom je ratni zločinac Ratko Mladić pravomoćno osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

"Mladić nosi veliku odgovornost za genocid i druge stravične zločine počinjene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali stotine onih koji su okrvavili ruke još uvijek žive slobodno, na teritoriji naše zemlje ili uživajući protekciju susjednih država", kazao je Izetbegović.

Dodao je da je krajnje je vrijeme da Tužilaštvo BiH prestane sa pokušajima vještačkog izjednačavanja odgovornosti, te da procesuira sve one za koje postoji osnovana sumnja da su pravili zločine u Sarajevu, Srebrenici, Prijedoru, Foči, Zvorniku i desetinama drugih mjesta u BiH u kojima je zarad velikodržavnih projekata protjerivano, zlostavljano i ubijano civilno stanovništvo.

"Ova presuda bi trebala pomoći i srpskom narodu da skine teret koji mu nameću oni koji u njihovo ime odlikuju ratne zločince, slave ih i negiraju njihove zločine. Prihvatanje istine je jedini pravi put za uspješniju budućnost svih nas na ovim prostorima", kazao je Izetbegović.

Haški sud je 8. juna u drugostepenom postupku potvrdio presudu kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu za genocid, progon, zločine protiv čovječnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Odbijena je Mladićeva žalba na prvostepenu presudu, kao i žalba Tužilaštva.

Sudsko vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kojim je predsjedavao sudija Alphonso Orie, Mladića je 2017. godine prvostepeno osudilo po 10 od 11 tačaka optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Oslobođen je, međutim, optužbe za genocid počinjen u šest bosanskohercegovačkih opština tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

Utvrđeno je da je Mladić kriv za genocid počinjen nad oko 8.000 Bošnjaka u Srebrenici, zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija (UN), u ljeto 1995. godine, progon i prisilno premještanje Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine (BiH), terorisanje civila tokom opsade Sarajeva, te držanje pripadnika mirovnih snaga UN taocima tokom NATO bombardovanja 1995. godine.

Mladićeva ratna uloga, bježanje od pravde i hapšenje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

XS
SM
MD
LG