Dostupni linkovi

BiH: Oslobođeni optužbi u slučaju 'Potkivanje'


Sud Bosne i Hercegovine, arhivska fotografija
Sud Bosne i Hercegovine, arhivska fotografija

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) donio je prvostepenu presudu kojom su Marko Pandža i Nermin Alešević zbog nedostatka dokaza oslobođeni optužbi za primanje, odnosno davanje mita.

Inspektoru Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Marku Pandži se na teret stavljalo krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi, dok je privrednik iz Velike Kladuše Nermin Alešević bio optužen za dva djela - davanje dara i za neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje.

Kako je saopšteno iz Suda BiH, optuženi su oslobođeni zbog "nedostatka dokaza, kojih u ovom predmetu nije ni bilo".

Krajem maja 2019. godine, Alešević je medijima ustupio vlastiti video materijal u kojem on razgovara sa nekadašnjim predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milanom Tegeltijom o predmetu koji se nalazi u Tužilaštvu Kantona Sarajevo (KS).

Tom prilikom Tegeltija govori da će sa tadašnjom glavnom kantonalnom tužiteljicom Dalidom Burzić vidjeti zbog čega se odugovlači rješenje Aleševićevog predmeta.

U društvu s njima bio je i inspektor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Marko Pandža kojem je Alešević, kako se navodno vidi na snimku, dao 2.000 KM (1.000 evra) da bi se ubrzala istraga.

Tužilaštvo BiH kasnije je podiglo optužnicu protiv aktera, Tegeltija je oslobođen sumnji, a u slučaju se pojavio kao svjedok.

Sud BiH je tokom izricanja presude nezakonitim proglasio i video-snimak susreta Aleševića i Pandže sa Milanom Tegeltijom, uz obrazloženje da pribavljanje ovog snimka samo po sebi nije bilo nezakonito, jer je on javno objavljen 23. maja, ali da se ne može koristiti kao dokaz jer se radi o neovlaštenom snimanju i kršenju privatnosti građana.

Tužilaštvo BiH je tokom završne riječi u ovom predmetu, izrazilo neslaganje sa odlukom o proglašenju dokaza nezakonitim.

Na izrečenu presudu postoji mogućnost žalbe.

XS
SM
MD
LG