Dostupni linkovi

Dio članova VSTV traži da se preispita odgovornost Tegeltije


Sjedište pravosudnih institucija BiH
Sjedište pravosudnih institucija BiH

Četiri člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH javno su izrazila neslaganje sa stavovima i zahtjevom potpredsjednice VSTV-a BiH Ružice Jukić članovima Predsjedništva BiH, te pozvali sve članove VSTV da se ponovo, zbog novih okolnosti, raspravi pitanje eventualne odgovornosti predsjednika VSTV Milana Tegeltije.

Jukić je juče zatražila od Predsjedništva BiH da "hitno reaguje i obavijesti UN I EU o uplitanju u rad pravosudnih institucija BiH visokog predstavnika Valentina Inzka, šefa OSCE Misije u BiH, te ambasadora SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Holandije i Španije u BiH, koji su inače članovi Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH.

Ured visokog predstavnika (OHR), OSCE, te ambasade SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Holandije i Španije poručili su nedavno predsjedniku VSGTV Milanu Tegeltiji da „niko ne smije biti iznad zakona“, a nakon što se Tegeltija žalio Vijeću za provedbu mira BiH, na stavove Inzka o tome što je VSTV odbio smijeniti Tegeltiju. Disciplinska komisija VSTV, naime, odbacila je u prvostepenoj odluci smjenu Tegeltije, jednog od aktera afere "Potkivanje", koja je izbila nakon što je portal "Žurnal" objavio snimak koji dovodi u vezu Tegeltiju s koruptivnim radnjama, odnosno trgovanjem istragama. On je, međutim, demantovao te navode, tvrdeći da se radi o pokušaju njegovog diskreditiranja.

Članovi VSTV-a BiH Amila Kunosić, Goran Nezirović, Mahmut Švraka i Selim Karamehić su danas saopštili kako navodi iz pisma Jukićeve Predsjedništvu BiH predstavljaju njene lične stavove, te kako o ovlaštenju visokog predstavnika i djelovanju stranih ambasada i međunarodnih organizacija u BiH VSTV nije raspravljalo.

"Pozivamo članove VSTV-a BiH da na sljedećoj sjednici iskažemo odgovornost i donesemo odluke koje od nas javnost opravdano očekuje. Bez prejudiciranja sadržaja tih odluka, prema našem mišljenju, VSTV BiH bi trebalo da: 1) u svjetlu novonastalih činjenica i oklonosti raspravi pitanje eventualne odgovornosti predsjednika VSTV-a BiH; 2) ponudi konkretne odgovore na pismo koje je VSTV-u BiH 28.5.2019. godine upućeno od Delegacije EU, Ambasade SAD-a i OSCE-a", navedeno je u saopštenju četvoro članova VSTV.

XS
SM
MD
LG