Dostupni linkovi

Papa Franja pozvao na okončanje nasilja u Jerusalimu


Izraelske snage bezbednosti su drugu noć ispaljivale šok bombe na Palestince, 9. maj 2021.
Izraelske snage bezbednosti su drugu noć ispaljivale šok bombe na Palestince, 9. maj 2021.

Papa Franja pozvao je 9. maja na okončanje nasilja u Jerusalimu dan pošto je u tom gradu u novim sukobima povređeno više od 90 ljudi.

"Nasilje samo rađa nasilje. Hajde da zaustavimo te sukobe", poručio je papa Franja posle nedeljene molitve.

On je pozvao strane u sukobu da osiguraju da "multiverski i multikulturalni indentitet Svetog grada bud poštovan i da preovlada bratstvo".

Više od 200 Palestinaca i 18 izraelskih policajaca povređeno je u petak, 7. maja u najvećim sukobima palenstinskih demonstranata i izraelske policije posle nekoliko godina.

Sukobi su izbili pošto je izraelska policija pojačala prisustvo u Jerusalimu povodom večernjih molitvi muslimana.

Izraelska policija ispalila je gumene metke i šok bombe na mlade osobe koje su ih gađale kamenicama kod džamije Al Aksa u Jerusalimu usled protesta zbog potencijalnog izbacivanja Palestinaca iz kuća sa teritorije na kojoj su jevrejska naselja.

Tenzije su u porastu u Jerusalimu i okupiranoj Zapadnoj Obali tokom muslimanskog praznika ramazana i sukobi se dešavaju svake noći u naselju Šeik Džara gde brojne palestinske porodice čeka deložacija.

Sjedinjene Američke Države, Ujedinjene nacije, Evropska unija i Jordan su pozvali na uzdržanost, te saopštili da su uznemireni zbog eventualnog izbacivanja palestinskih porodica.

XS
SM
MD
LG