Dostupni linkovi

Desetine povređenih u sukobu Palestinaca i izraelskih policajaca u Jerusalimu


Palestinci reaguju dok izraelska policija vatrenim granatama puca tokom sukoba u kompleksu u kojem se nalazi džamija Al Aksa
Palestinci reaguju dok izraelska policija vatrenim granatama puca tokom sukoba u kompleksu u kojem se nalazi džamija Al Aksa

Najmanje 205 Palestinaca i 17 izraelskih policajaca povređeno je u sukobima tokom noći kod džamije Al Aksa i širom istočnog dela Jerusalima, saopštili su izraelska policija i palestinski zvaničnici 8. maja.

Izraelska policija ispalila je gumene metke i šok bombe na mlade osobe koje su ih gađale kamenicama kod džamije Al Aksa u Jerusalimu usled protesta zbog potencijalnog izbacivanja Palestinaca iz kuća sa teritorije na kojoj su jevrejska naselja.

Tenzije su u porastu u Jerusalimu i okupiranoj Zapadnoj Obali tokom muslimanskog praznika ramazana i sukobi se dešavaju svake noći u naselju Šeik Džara gde brojne palestinske porodice čeka deložacija.

Pred izraelskim Vrhovnim sudom će 10. maja biti održan pretres u slučaju deložacija iz kvarta Šeik Džarah.

Sukobi su izbili 7. maja pošto je izraelska policija pojačala prisustvo u Jerusalimu povodom večernjih molitvi muslimana.

Na video snimku incidenta vidi se kako su vernici bacali stolice, cipele i kamenice na policajce koji su pucali u znak odgovora. Policija je zatvorila kapije koje vode do Al Akse.

SAD, UN, EU i Jordan su pozvali na uzdržanost, te saopštili da su uznemireni zbog eventualnog izbacivanja palestinskih porodica.

Izvor: Reuters, AP
XS
SM
MD
LG