Dostupni linkovi

Putin 'spreman ugostiti Zelenskog', Rusija povlači trupe kod ukrajinske granice


Vladimir Putin i Volodimir Zelenski
Vladimir Putin i Volodimir Zelenski

Predsjednik Vladimir Putin rekao je 22. aprila da je Rusija spremna ugostiti predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog na razgovore u Moskvi u bilo kojem prikladnom trenutku za ukrajinskog kolegu.

Putin je ovo izjavio nakon što je Zelenski 20. aprila pozvao Putina da se sastane sa njim u regiji Donbas radi razgovora o okončanju sukoba na istoku Ukrajine.

Nakon sedmica napetosti zbog nagomilavanja ruskih trupa blizu ukrajinske granice, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je određenom broju jedinica na tom području da se vrate u svoje baze.

EU procjenjuje da je više od 100.000 ruskih vojnika nagomilano kod ukrajinske granice, kao i na poluostrvu Krim, koji je Rusija anektovala 2014. godine.

Šojgu je na Krimu rekao je da će se vojne jedinice vratiti u bazu.

Predsjednik Zelenski je pozdravio odluku o "deeskalaciji" tenzija na granici.

"Trupe su pokazale svoju sposobnost da pruže kredibilnu odbranu zemlje", rekao je ruski ministar odbrane i dodao da je komandantima jedinica iz 58. i 41. armije, kao i nekoliko zrakoplovnim divizijama, naložio da 23. aprila počnu sa vraćanjem u svoje stalne baze, te da bi ta operacija trebala biti okončana do 1. maja.

Zelenski je prošle sedmice podigao oružane snage. Čelnici NATO-a sazvali su samit u junu kada će Rusija biti visoko na dnevnom redu.

Iako je Rusija odustala od nagomilavanja vojnih vježbi kao odgovor na "prijeteće" akcije NATO-a, rekla je da planira ograditi područje Crnog mora stranim brodovima. Ukrajina, pak, strahuje da bi to moglo uticati na njene luke.

NATO je rekao da i dalje ostaje na oprezu poslije najave povlačenja ruskih vojnik i pozvao Moskvu da povuče sve svoje snage iz ukrajinske teritorije.

"Svaka mjera popuštanja napetosti iz Rusije je važna i odavno je trebala biti provedena. NATO ostaje na oprezu.... I dalje pozivamo Rusiju da povuče sve svoje snage iz ukrajinske teritorije", izjavio je neimenovani zvaničnik Alijanse.

Prema njegovim riječima, NATO će nastaviti nadgledati "neopravdano" gomilanje ruskih snaga u Ukrajini i u njenoj blizini.

Izvor: Reuters, AFP, BBC
XS
SM
MD
LG