Dostupni linkovi

Kijev ukazuje na napredak pregovora o primirju na istoku Ukrajine


Ukrajinski vojnik koristi periskop na liniji fronta sa ruskim seperatistima u blizini grada Marinka, regija Donjeck, 20. april 2021.
Ukrajinski vojnik koristi periskop na liniji fronta sa ruskim seperatistima u blizini grada Marinka, regija Donjeck, 20. april 2021.

Ukrajina je saopštila da je zabeležen "značajan napredak" u pregovorima o ponovnom uspostavljanju primirja sa proruskim separatistima na istoku zemlje, gde su se poslednjih nedelja pojačali sukobi, kao i tenzije sa Rusijom.

"Ima znatnog napretka", po pitanju primirja, rekao je za AFP portparol ukrajinske delegacije koja učestvuje u pregovorima organizovanim virtuelno, Oleksej Arestovič.

"Hitni" sastanak 20. aprila kome su prisustvovali predstavnici Ukrajine, Rusije i separatista uz posredovanje Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) usledio je posle onlajn pregovora prethodnog dana između savetnika vođa Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se nada da će ti pregovori omogućiti ponovno uspostavljanje primirja, posle samita 23. aprila sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Međutim na frontu napetosti ne popuštaju i civili strahuju da će se nastaviti teški sukobi.

Prekid vatre bio je u velikoj meri poštovan u drugoj polovini 2020. godine, ali je od početka godine ponovo počeo da se krši i izbijali su sve češće sukobi između snaga u Kijevu i separatista, za koje se veruje da ih vojno i finansijski pomaže Rusija.

Uporedo sa tim tenzije su porasle sa Moskvom koja je poslednjih nedelja nagomilala desetine hiljada vojnika na granici sa Ukrajinom, što u Kijevu izaziva strah da se sprema velika vojna operacija.

Ukrajina optužuje Rusiju da pokušava da je uništi dok Moskva naglašava da nikom ne preti, ali i osuđuje ukrajinske "provokacije".

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG