Dostupni linkovi

Vozaču Koridora Srbije tri godine i 10 meseci zatvora za nesreću kod Doljevca


Mesto nesreće na naplatnoj rampi Doljevac
Mesto nesreće na naplatnoj rampi Doljevac

Osnovni sud u Nišu osudio je 22. aprila na tri godine i 10 meseci zatvora vozača državnog preduzeća "Koridori Srbije" Dejana Stanojevića, kao odgovornog za saobraćajnu nesreću kod Doljevca, kada je u januaru 2019. godine poginula jedna žena, a četvoro ljudi je povređeno.

Istom presudom, sud je Stanojeviću izrekao meru zabrane upravljanja motornim vozilom od četiri godine, prenela je televizija N1.

Sudija Osnovnog suda u Nišu Miško Radivojević je u obrazloženju presude izjavio da je Stanojević kriv zato je, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, ugrozio javni saobraćaj i time doprineo smrti Stanike Gligorijević koja je bila na zadnjem sedištu automobila koji je udario.

Tužilaštvo je prethodno zatražilo kaznu od pet godina zatvora i pet godina zabrane upravljanja motornim vozilom za Stanojevića.

U automobilu "Koridora Srbije", koji je velikom brzinom uleteo u prostor naplatne rampe Doljevac, na autoputu Niš-Leskovac, gde su dva automobila već stajala, nalazio se i tadašnji direktor tog preduzeća i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Zoran Babić.

Porodica stradale Stanike Gligorijević i advokati oštećenih su od kada se nesreća dogodila, tražili objavljivanje snimka kamera sa naplatne rampe Doljevac, sumnjajući u zvaničnu verziju ko je vozio automobil koji se velikom brzinom zakucao u njihov automobil.

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu je krajem decembra 2019. godine za portal Insajder navelo da je "događaj od značaja za vođenje postupka zabeležen baš u periodu koji na snimku nedostaje", te da je reč o dva minuta.

Ubrzo nakon objavljivanja ove informacije, isto tužilaštvo je saopštilo da se radi o dva minuta tokom kojih "nije bilo dešavanja na naplatnoj rampi i pokreta u slici koji bi bio dovoljan da pređe prag potreban da bi se inicirao video zapis".

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije su takođe saopštili da su novinari pogrešno interpretirali tužilaštvo.

Snimak je, kako je tada sam izjavio, video predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Demantujući sumnje da je za volanom bio njegov stranački kolega Zoran Babić, Vučić je najavio da će učiniti sve da se snimak obelodani.

"Snimak je užasan! A pošto ja vidim da vi izražavate sumnju, ja ću evo da molim kao predsednik Republike, da zamolim nadležne državne organe da vam pokažu to i da vidite kako ste svi lažima služili prethodnih meseci", rekao je Vučić.

Javnost je videla delove snimka, ali do danas nisu objavljena dva minuta koja nedostaju.

Zoran Babić, koji je takođe bio povređen u nesreći, je tokom suđenja rekao da je u trenutku nesreće sedeo na zadnjem sedištu automobila.

On je u februaru 2019. godine podneo ostavku na funkciju v.d. direktora "Koridora Srbije". Međutim, na sajtu ovog državnog preduzeća je i godinu dana kasnije bilo upisano njegovo, a nakon nesreće se pojavljivao i na važnim događajima, poput potpisivanja ugovora za Moravski koridor, gde je bio pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U novembru 2020. godine Babića je na čelu "Koridora Srbije" zamenio Aleksandar Antić iz Socijalističke partije Srbije, koalicionog partnera SNS-a.

Zoran Babić je bio poslanik SNS-a u prethodnim sazivima Skupštine Srbije.

XS
SM
MD
LG