Dostupni linkovi

Insajder: Nedostaju dva minuta snimka nesreće vozila Koridora Srbije


Saobraćajna nesreća u Doljevcu, arhivska fotografija
Saobraćajna nesreća u Doljevcu, arhivska fotografija

Javno preduzeće "Putevi Srbije" je Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu dostavilo snimak nadzorne kamere na naplatnoj stanici "Doljevac" gde je 31. januara ove godine poginula Stanika Gligorijević, ali, kako su rekli u Tužilaštvu u Nišu na dostavljenom snimku nedostaje deo od dva minuta i to "baš onaj deo koji je bitan za postupak", prenosi portal Insajder.

U saobraćajnoj nesreći na naplatnoj stanici učestvovao je automobil "Puteva Srbije" u kojem je, pored vozača, bio i Zoran Babić v.d. direktora "Koridora Srbije".

Prošlog meseca je pred Osnovnim sudom u Nišu počeo glavni pretres na suđenju vozaču "Koridora Srbije" Dejanu S, optuženom da je izazvao saobraćajnu nesreću na naplatnoj stanici "Doljevac", u kojoj je jedna osoba poginula, a petoro teže i lakše povređeno.

Zamenica tužioca OJT u Nišu Jelena Kocić za Insajder je izjavila da je pregledom snimka na dostavljenom disku utvrđeno da "na snimku panoramske kamere koja snima s Naplatne stanice 'Doljevac' u pravcu ka Nišu, nedostaje deo snimka za period od 8.30 do 8.32 časova", a "dogadjaj od značaja za vođenje postupka zabeležen je baš u tom periodu".

"Obratili smo se istom preduzeću aktom od 14.02.2019, u kojem je navedeno da je potrebno da Tužilaštvu dostavi ceo snimak za taj vremenski period, jer je dogadjaj od značaja za vodjenje postupka pred OJT u Nišu zabeležen baš u periodu koji na snimku nedostaje", rekla je Kocić u odgovorima Insajderu.

Dodala je da je od "Puteva Srbije" zatraženo da obaveste Tužilaštvo o razlozima zbog kojih nedostaje deo snimka, te da obave provere kod nadležnih za održavanje sistema video-nadzora na Naplatnoj stanici "Doljevac".

Kako se dalje navodi, u odgovoru Sektora za naplatu putarine "Puteva Srbije" navedeno je da je Tužilaštvu dostavljen "jedini snimak panoramske kamere kojim raspolaže za dan 31. 01. 2019. godine, s Naplatne stanice 'Doljevac' (smer Niš-Doljevac)", da je to snimak presnimljen sa originalnog "hard-diska" koji je u to vreme bio u video-rekorderu i snimao na Naplatnoj stanici.

Zamenica tužioca kaže da je i preduzeće "Teliks", nadležno za održavanje video-nadzora, navelo razloge koji bi mogli uticati na nepostojanje dela video zapisa.

Dodala je da je preduzeće "Teliks" navelo da je moguće ispitati ispravnost hard-diska pomoću posebnog softvera, ali i da je "u slučaju testiranja hard-diska moguć gubitak video zapisa s njega".

Iz preduzeća "Teliks" naknadno je stiglo i obaveštenje da je pregledan hard-disk i da nisu nadjena nikakva oštećenja podataka.

U nesreći na naplatnoj rampi Doljevac 31. januara ove godine poginula je Stanika Gligorijević, a pet osoba je teže ili lakše povredjeno.

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podnelo je optužni predlog protiv vozača automobila Koridora Srbije Dejana S, koji je prema optužnici, u trenutku nesreće vozio brzinom od 93 kilometra na čas. On je uhapšen tek dan kasnije i nije mu odredjen pritvor.

Vozač Koridora je osumnjičen za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja iz nehata, a Tužilaštvo traži da mu se izrekne kazna od najmanje pet godina zatvora.

Porodica poginule Stanike Gligorijević zatražila je ranije da se objavi snimak nesreće. Mirjana Aleksić, sestra pokojne Gligorijević, koja je u istom udesu teško povredjena, navela je da porodica traži objavljivanje snimka jer sumnja u "zvaničnu verziju" po kojoj direktor "Koridora" Babić nije vozio automobil.

Srđan Aleksić, suprug Mirjane Aleksić, ispričao je da im se na naplatnoj rampi auto približavao "neverovatnom brzinom", da nisu mogli nigde da se sklone i da njemu kao vozaču nije bilo logično da je vozač bio čovek koji je posle nesreće tu "šetao bez ikakvih povreda".

XS
SM
MD
LG