Dostupni linkovi

Slučaj Doljevac: Sud za april najavio objavljivanje snimka


Nesreća na naplatnoj rampi Doljevac 31. januara 2019. godine

Na suđenju Dejanu S., vozaču javnog preduzeća Koridori Srbije za nesreću na naplatnoj rampi Doljevac u kojoj je 31. januara 2019. poginula Stanika Gligorijević, oštećeni su tražili da vide originalni snimak sa naplatne rampe koji do danas nije prikazan. U trenutku nesreće u automobilu se nalazio i v.d. direktora Koridora Srbije Zoran Babić.

Kako prenose mediji, postupajući sudija Osnovnog suda u Nišu rekao je da će originalni snimci koje je tužilaštvu dostavilo preduzeće „Putevi Srbije“ biti prikazani u nastavku suđenja zakazanog za 8. april.

Na suđenju se pojavio i Zoran Babić koji je ponovio da je u trenutku nesreće kod Doljevca sedeo na zadnjem sedištu automobila.

"Spavao sam u momentu sudara. Probudilo mi je kočenje i inercija. Preleteo sam suvozačevo sedište i glavom udario u staklo šoferšajbne. Osetio sam jak bol u desnoj nozi. Dejan je uzviknuo: 'Da li ste dobro?', nakon čega sam izgubio svest i osvestio se u kolima hitne pomoći", rekao je Babić.

Kao svedoci na ročištu saslušani su i Srđan i Mirjana Aleksić iz Debelice, zet i sestra nastradale Stanike Gligorijević, koji su bili vozač i suvozač u 'opel astri' u koju je udario automobil Koridora Srbije dok su čekali da plate putarinu.

Srđan Aleksić je iskaz dat tužilaštvu na ročištu delimično izmenio i rekao da ne bi mogao da prepozna lice koje se nalazi za volanom vozila Koridora Srbije.

Na ročištu je svedočio i Stanoje Stanković vozač automobila u koji se odbilo vozilo 'opel astra', nakon što ga je udario aubomobil Koridora. On je takođe delimično izmenio iskaz dat tužilaštvu i rekao da je nakon udara jedno vreme bio onesvešćen, dok je provobitno izjavio da je sve vreme posle sudara bio u svesnom stanju.

Advokat oštećenih Stefan Ćorda rekao je nakon suđenja da je prošla tačno jedna godina od kako je prethodni tužilac tražio snimke nesreće, a dobijao je odgovore da je oštećen hard disk ili da nije dobra konekcija između video rekordera.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta tokom 2019. izjavio da je on pogledao snimak sa naplatne rampe Doljevac, ali ga nisu videli oštećeni. Na suđenju, ali i u javnosti do danas traje polemika da li na snimku koji je javno preduzeće "Putevi Srbije" dostavilo Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu nešto nedostaje ili je nešto montirano.

Zoran Babić je u februaru 2019. godine nakon nesreće podneo ostavku na mesto v.d. direktora Koridora Srbije, ali Vlada Srbije do danas ostavku nije razmatrala, ni prihvatila.

XS
SM
MD
LG