Dostupni linkovi

Biden: SAD će prepoloviti emisije fosilnih goriva do 2030.


Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden
Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden

Akcija suočavanja sa klimatskim promjenama je moralni imperativ za Sjedinjene Države i druge ekonomske sile, izjavio je američki predsjednik Joe Biden.

On je 22. aprila, na Dan planete Zemlje, održao uvodni govor na dvodnevnom virtuelnom Samitu svjetskih lidera o klimi, čiji je cilj da se dublje uđe u pitanje globalne klimatske ambicije i ojačaju napori održavanja cilja ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa, kao i postizanja ugljenične neutralnosti u budućnosti.

Biden je rekao da je cilj sastanka lidera 40 zemalja "više od očuvanja Planete" i da je riječ o osiguranju bolje budućnosti za sve.

Predsjednik SAD-a je istakao da se svijet nalazi "u trenutku opasnosti, ali i mogućnosti".

"Znakovi su nepogrešivi, nauka neosporiva. Cijena izostanka reakcije se povećava", naglasio je Biden.

On je obećao smanjenje emisija fosilnog goriva do 52% do 2030. godine.

SAD se nada da će njegov ambiciozni novi plan ohrabriti Kinu, Indiju i ostale da odu dalje, prije Konferencije o klimatskim promjenama UN-a (COP26), koja bi trebala biti održana u Glasgowu u novembru 2021. godine.

"Ovo je odlučujuća decenija. Koraci koje naše zemlje preduzimaju od sada do Glasgowa postavit će naš svijet za uspjeh", rekao je Biden otvarajući samit.

Vlasti Japana, u kojem se u velikoj mjeri koristi ugalj, saopštile su pred sastanak da je cilj Tokija smanjenje emisije gasova za 46%.

"Cilj nam je smanjiti stakleničke plinove (emisije) za 46% u fiskalnoj 2030. u odnosu na fiskalnu 2013. godinu", rekao je premijer Yoshide Suga na sastanku nekoliko sati prije početka samita koji je sazvao američki predsjednik.

Prethodni cilj Japana, bio je smanjenje od 26 posto do 2030. godine.

Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je da bi međunarodna zajednica trebala pokazati ambiciju i spremnost da hrabro snosi svoju odgovornost i da ujedini napore kako bi izgradila zajednicu kolektivnog života čovječanstva i prirode.

Obraćajući se skupu putem videoveze iz Pekinga, Xi je rekao da se svijet suočava sa teškoćama u pogledu globalnog upravljanja životnom sredinom bez presedana i da dodao da su "čista voda i zelene planine najdragocjenija blaga".

Indijski premijer Narendra Modi kazao je da borba protiv klimatskih promjena zahtijeva konkretne akcije.

"Da bi se čovječanstvo borilo protiv klimatskih promjena, potrebna je konkretna akcija. Takva akcija nam je potrebna velikom brzinom, u velikom obimu i sa globalnim obimom. Mi u Indiji činimo svoj dio. Naš ambiciozni cilj obnovljive energije od 450 gigavata do 2030. pokazuje našu posvećenost", rekao je Modi na samitu.

Indija je pozvala SAD i druge bogate zemlje da pomognu siromašnijim državama da pronađu alternativna rješenja za termoelektrane koje koriste ugalj i električne mreže koje crpe energiju, javio je AP.

"Mi činimo ono što je do nas. Preduzeli smo brojne hrabre korake", poručio je premijer Indije Narendra Modi.

Guterres: Svijet je na ivici ponora

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je da je svijet "na ivici ponora" zbog klimatskih promjena i da je neophodno preduzeti velike korake da bi se izbjegla katastrofa.

Guterres je na virtuelnom samitu pozvao svjetske lidere da do 2050. formiraju globalnu koaliciju koja će raditi na postizanju neto nulte emisije ugljika.

On je naveo da zemlje širom svijeta moraju ukinuti subvencije za fosilna goriva, povećaju ulaganja u obnovljivu energiju i zelenu infrastrukturu i zaustave izgradnju novih elektrana na ugalj.

Guterres je pozvao bogate zemlje da postepeno smanjuju ugljik do 2030. godine, a druge do 2040. godine.

Papa: Zemlja kreće ka samodestrukciji

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo upozorio je da je svijet "na putu ka samouništenju" ukoliko politički čelnici ne uspiju da se hrabro suoče s pandemijom korona virusa, kao i šansom sa učine Planetu pravednijim i zelenijim mjestom.

U videoporuci objavljenoj na Svjetski dan Zemlje, papa Franjo je izjavio da politički čelnici imaju priliku da "postanu bolji" nakon lekcija koje su naučili o društvenim nepravdama tokom pandemije.

"Obje globalne katastrofe, COVID-19 i klimatske promjene, pokazuju da nemamo vremena za gubljenje. Vrijeme nas pritišće, i kako je COVID-19 pokazao, mi imamo sredstava da se nosimo s izazovom. Imamo sredstava. Vrijeme je da djelujemo, mi smo na limitu", kazao je.

Papa je učinio svoje apele za zaštitu okoliša jednom od ključnih tema svog pontifikata, osuđujući bogate zemlje što su naškodile Božijoj kreaciji radi profita na štetu siromašnih i domorodačkih naroda.

Izvor: AP, AFP
XS
SM
MD
LG