Dostupni linkovi

SAD i Kina dogovorile saradnju u rešavanju klimatske krize


Američki izaslanik o klimi John Kerry tokom posete Šangaju


SAD i Kina dogovorile su se da će sarađivati po pitanju klimatskih promena, saopštile su dve zemlje posle posete američkog izaslanika o klimi Džona Kerija (John Kerry) Šangaju.

"SAD i Kina posvećene su međusobnoj, kao i saradnji sa drugim zemljama u suočavanju sa klimatskom krizom, koja treba da se rešava ozbiljno i sa neophodnom hitnošću", navodi se u zajedničkom saopštenju dve zemlje.

Saopštenje su potpisali američki izaslanik Džon Keri i njegov kineski kolega Sie Ženhua (Xie Zhenhua).

U tekstu se nabrajaju putevi saradnje dve najveće svetske ekonomije koje predstavljaju gotovo polovinu emisija gasova sa efektom staklene bašte odgovornih za klimatske promene.

Vašington i Peking navode da će pojačati delovanje i saradnju u multilateralnim procesima, uključujući u konvenciji UN o klimatskim promenama i Pariskom sporazumu o klimi.

Keri je prvi zvaničnik administracije presednika Džozefa Bajdena (Joe Biden) koji je posetio Kinu.

Njegova poseta predstavlja znak nade da dve strane mogu da sarađuju oko klimatskih promena uprkos tenzijama po više drugih pitanja.

Bajden je najavio da će pitanje klime biti njegov prioritet, zauzimajući suprotan stav od svog prethodnika Donalda Trampa (Trump), zagovornika industrije fosilnih goriva, koji je povukao SAD iz Pariskog sporazuma.

Bajden iduće sedmice organizuje virtuelni međunarodni ekološki samit.

Bajden je vratio SAD u Pariski sporazum odmah po dolasku na vlast. U pregovore o tom sporazumu potpisanom 2015. bio je uključen Džon Keri, a u ime Amerike potpisao ga je tadašnji predsednik Barak Obama.

Pariski sporazum obavezuje potpisnice da preduzmu mere da bi se zadržao porast temperature na manje od dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo.

XS
SM
MD
LG