Dostupni linkovi

OSCE: Klimatske promjene rastući rizik


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Klimatske promjene rastući su rizik koji pogađa privredne sisteme, okoliš i društva u Jugoistočnoj Evropi na brojne i složene načine, navodi se u izvještaju koji su u četvrtak 22. aprila objavili OSCE i neprofitna organizacij Adelphi, sa sjedištem u Berlinu.

Izvještaj „Regionalna procjena za Jugoistočnu Evropu: sigurnosne implikacije klimatskih promjena”, identifikuje rizike, žarišta, zajedničke izazove i prilike za saradnju, prikazuje rezultate detaljnih konsultacija o klimatskim promjenama i sigurnosti u regiji koju pokriva OSCE-a, navodi se u saopštenju.

Konsultacije su, kako se dodaje, obuhvatile niz radionica i anketa u kojima je učestvovalo više od 80 predstavnika institucija vlasti, organizacija civilnog društva i akademske zajednice iz regije Jugoistočne Evrope, te predstavnika regionalnih i međunarodnih organizacija.


„Klimatske promjene dešavaju se sve bržim tempom a njihove sve češće i sve snažnije posljedice manifestuju se širom Jugoistočne Evrope u obliku toplotnih udara, suša, poplava i šumskih požara“, dodaje OSCE u saopštenju.

U Izvještaju se ističe sedam djelatnosti izloženih riziku, koje u kontekstu regionalne sigurnosti i stabilnosti imaju naročit značaj, uključujući: poljoprivredu, turizam, energetiku, zdravstvo i šumarstvo.

Kao posebna žarišna područja, označeni su zajednički vodotoci i planinski ekosistemi, a izazovi za cjelokupnu regiju su zagađenje zraka i migracije.


Iznad svega, u Izvještaju se ističe nekoliko prilika za regionalnu saradnju koje treba iskoristiti u cilju prevladavanja sigurnosnih rizika vezanih za klimu.

Izvještaj je objavljen u četvrtak na Dan planete Zemlje i petu godišnjicu potpisivanja Pariškog sporazuma, a nastao je u okviru projekta OSCE-a „Jačanje odgovora na sigurnosne izazove nastale zbog klimatskih promjena u Jugoistočnoj Evropi, Istočnoj Evropi, Južnom Kavkazu i Centralnoj Aziji“.

„Klimatske promjene jedno su od najvažnijih pitanja. Multilateralan pristup međusobne saradnje jedini je način za prevladavanje ovih izazova“, izjavila je generalna sekretarka OSCE-a Helga Maria Schmid.

Još 1975. godine u Helsinškom završnom aktu istaknuta je potreba za saradnjom u oblasti klimatskih promjena, u okviru sveobuhvatnog pristupa OSCE-a miru i sigurnosti.

XS
SM
MD
LG