Dostupni linkovi

Srbija usvojila zakone iz oblasti energetike


Termoelektrana Kolubara
Termoelektrana Kolubara

Skupština Srbije usvojila je u sredu, 21. apila, set od četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva koji bi trebalo da omoguće nove investicije i usmeravanje Srbije ka zelenoj energetici i zelenoj ekonomiji.

Izglasane izmene Zakona o energetici omogućiće da se ta oblast uskladi sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Entoni Godfri (Anthony Godfrey) čestitao je tim povodom potpredsednici Vlade Srbije i ministarki rudarstva i energetike Zorani Mihajlović, kao i parlamentu Srbije:

"Čestitke ministarki Mihajlović i parlamentu Srbije na uvođenju novih zakona o zelenoj energiji i održivom upravljanju rudnim blagom koji su čvrsta osnova za budući privredni rast Srbije, postavljaju čvrste standarde zelene energetske politike u regionu i usklađeni su sa naporima EU", napisao je na Twitteru američki ambasador u Srbiji.

Godfri je u drugoj Tviter objavi ministarki Mihajlović čestitao "na hrabrim reformama usmerenim ka otvaranju energetskog tržišta i povećanju transparentnosti".

"Ovo je dobro za potrošače i korisnike usluga, za napredak u procesu pridruživanja EU, kao i za zaštitu životne sredine", napisao je Godfri.

Implementacijom izmenjenog Zakona o energetici očekuje se da se obezbede sigurnost isporuke i snabdevanje energijom i energentima, zaštita interesa svih učesnika na tržištu, kao i povećanje konkurencije.

Parlement je usvojio i Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, čiji je cilj ostvarivanje uštede energije, sigurnost snabdevanja energijom, smanjenje uticaja energetskog sektora na životnu sredinu i klimatske promene i doprinos održivom korišćenju prirodnih i drugih resursa.

Taj zakon, pored ostalog, predviđa uspostavljanje Uprave pri Ministarstvu rudarstva i energetike za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti.

Usvojen je i Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji treba da omogući nove investicije u obnovljive izvore energije i povećanje učešće obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji energije. Tim zakonom uvode se tržišne premije, u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći.

Novi sistem podsticaja proizvođače energije izložiće tržišnoj utakmici i konkurenciji, smanjujući troškove za građane i privredu, uz obezbeđivanje stabilnog i predvidivog zakonskog okvira za investitore.

Usvojeni set zakona uvodi i institut kupca-proizvođača. To znači da kupci električne energije, postavljanjem solarnih panela na krovove stambenih objekata, proizvode električnu energiju za svoje potrebe, a višak prodaju elektromreži i tako umanjuju račun za utrošenu električnu energiju.

Skupština je izglasala i izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji bi trebalo da omogući efikasnije upravljanje rudnim i drugim geološkim resursima Srbije i povećanje investicija u geološka istraživanja i rudarstvo.

XS
SM
MD
LG