Dostupni linkovi

Tužilac: Nema osnova za izmeštanje slučaja 'Palma' iz Jagodine


Dragan Marković Palma

Viši tužilac u Jagodini Radoslav Vučković izjavio je da nema osnova da se postupak o navodima da je predsednik Skupštine opštine Jagodina Dragan Marković Palma podvodio maloletnice, prebaci na tužilaštvo u nekom drugom gradu.

Vučković je za list "Danas" rekao da bi to mogao da učini samo ukoliko bi mu naredio "neki nadređeni tužilac".

"Da bih tražio da se slučaj sa tužilaštva u Jagodini prebaci na neko drugo, morao bih da ispunim uslove za to. Recimo, da dokažem da sam pristrasan, da sam u rodbinskim vezama sa licima koja se u ovom slučaju pojavljuju i slično. S obzirom da te uslove ne ispunjavam, nema osnova da tražim izuzeće", rekao je Vučković.

Prema njegovim rečima, policiji je naloženo da ispita sva lica koja se pominju u kontekstu podvođenja maloletnica, nakon čega će tužilac, kako je rekao, preduzeti sledeće korake.

Dragan Marković je lider Jedinstvene Srbije, koja je koalicioni partner Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića, i učestvuje u Vladi koju predvodi Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića.

Tužilaštvo u Jagodini je, posle samoinicijativnog odlaska Markovića i davanja izjave, pokrenulo postupak u slučaju podvođenja maloletnica.

Takve optužbe na račun Markovića iznela je 19. aprila potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde Marinika Tepić. Ona je na konferenciji za novinare prikazala video svedočenje bivšeg radnika hotela u Jagodini koji tvrdi da je Marković podvodio maloletne devojčice i da su tim žurakama prisustvovali i visoki funkcioneri Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i Aleksandar Antić.

Marković je odbacio optužbe i nazvao ih "najgnusnijim lažima". On je najavio da će 400 žena iz Jagodine tužiti potpredsednicu Stranke slobode i pravde zbog iznošenja takvih optužbi.

Burne reakcije na slučaj 'Palma' u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

I lider SPS-a i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić demantovao je da je bio jedan od učesnika "tajnih žurki" u Jagodini.

Dačić je za televiziju Happy 21. aprila rekao da je on uvek "pod prismotrom policije" i da je svaki njegov odlazak u Jagodinu zabeležen.

"Ja sam od 2008. godine sa (Draganom Markovićem) Palmom u koaliciji i stotinu puta sam sa njim bio na raznim prigodama, jer on organizuje veliki broj događaja", rekao je on.

Dačić je naveo da su maloletnice bile prisutne samo "na kulturnim manifestacijama pred hiljadama ljudi".

Predsednik Skupštine Srbije je ocenio da je ovaj slučaj "politički motivisan" i da njime treba da se bave nadležne državne institucije.

Tepić: Imam još svedoka

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je 22. aprila da ima više svedoka da je Marković podvodio maloletnice i žene i dodala da sebi ne bi dozvolila da izađe s takvim optužbama u javnost sa samo jednim svedokom.

Tepić je za televiziju N1 rekla da joj se uglavnom javljaju žrtve iz inostranstva, "koje su hrabrije" jer su otišle iz Jagodine i nemaju strah od fizičke ugroženost za sebe i porodicu, ali je je dodala da joj se javljaju i žrtve iz Jagodine.

Ona je ocenila da je Marković stvorio "manir" domaćina i gazde oko sebe kako bi se svedoci osetili kao "deo porodice" i da bi im bilo teže da izađu u javnost i kažu šta je on radio.

Tepić je ocenila da je neprihvatljivo što je tužilaštvo u Jagodini reagovalo "kad mu gazda Palma kaže da treba da reaguje" i što se republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac ne oglašava.

Ona je dodala da je do danas nisu kontaktirali iz tužilaštva povodom navoda protiv Dragana Markovića.

XS
SM
MD
LG