Dostupni linkovi

Tužilaštvo u Jagodini formiralo predmet 'Palma' nakon navoda o podvođenju maloletnica


Dragan Marković Palma
Dragan Marković Palma

Više javno tužilaštvo u Jagodini formiralo je danas (20. april) predmet povodom navoda da je predsednik Skupštine grada Jagodine, Dragan Marković Palma, podvodio maloletnice u hotelima u Jagodini, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u toj instituciji. Takve optužbe iznela je dan ranije na konferenciji za novinare članica opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić.

Dragan Marković je lider Jedinstvene Srbije, koja je koalicioni partner Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića, i učestvuje u koalicionoj vladi koju predvodi Srpska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića.

"Nakon saznanja o detaljima sa konferencije za štampu koju je 19. aprila održala članica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić i uvida u podnetu inicijativu Dragana Markovića koju je 20. aprila dostavio Višem javnom tužilaštvu u Jagodini, a u kojem se traži hitno postupanje i utvrđivanje eventualnog postojanja bilo kojeg krivičnog dela u vezi sa navodima iznetim na konferenciji za medije, u Višem javnom tužilaštvu u Jagodini formiran je predmet u kojem će se u narednom periodu pristupiti detaljnom prikupljanju obaveštenja u vezi gore navedenih okolnosti", rekao je za RSE Radoslav Vučković, viši javni tužilac u Jagodini, grada u centralnoj Srbiji.

On je rekao da vreme prikupljanja obaveštenja ne zavisi samo od tužilaštva, pošto se ta procedura uglavnom obavlja preko policije.

"S obzirom na to da su ovde navedena brojna lica, a jedan broj nije ni na području Jagodine, to mora da ide zamolnim putem, tako da je teško proceniti dinamiku. Mi ćemo hitno, možda još tokom sutrašnjeg dana, da zahtev prosledimo Policijskoj upravi, a posle ćemo nastojati da u skladu sa svojim mogućnostima ubrzamo rad na tome", kaže Vučković.

Šta je rekao Dragan Marković?

Dragan Marković je izjavio 20. aprila da se jutros samoinicijativno javio u Više tužilaštvo u Jagodini gde je zatražio "da se ispitaju svi navodi" potpredsednice Stranke slobode i pravde (SSP) Marinike Tepić, koja ga je optužila da na "žurkama" koje za političke i poslovne partnere pravi u Končarevu i Jagodini podvodi i maloletne devojke.

Marković je na konferenciji za novinare u tom gradu rekao da je od tužilaštva zatražio "da ubrza proces jer je javnost uznemirena" i da "očekuje da već od sutra krene istražni postupak i da se taj postupak brzo završi".

On je najavio da će "žene koje su zaposlene u javnom sektoru u Jagodini, odnosno većina njih, tužiti Mariniku Tepić, jer je ona izjavila na jednoj televiziji kako te žene dobiju njegov broj telefona, pa se jave za druženje, a onda, koja se navodno dobro druži dobije posao".

Prema njegovim rečima hotel "Alfa" u Končarevu, i restoran "Tigar" u Jagodini, koji se navode kao mesta u kojima su se dešavala podvođenja "žena, devojaka i devojčica", kako je juče navela Marinika Tepić, nisu u njegovom vlasništvu "niti se u tim objektima bilo šta dešavalo što oni navode".

Koje optužbe je iznela Marinika Tepić?

Potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić je na konferenciji za medije 19. aprila objavila video svedočenja anonimnog bivšeg radnika hotela "Alfa" u Končarevu kod Jagodine u centralnoj Srbiji, koji je navodno prisustvovao podvođenju maloletnih devojaka od, kako je rekao, 15, 16 i 17 godina starosti.

Tepić tvrdi da se to događalo i u još jednom jagodinskom klubu i prenoćištu.

Opozicija i NVO traže hitnu istragu

Pokret “Ne da(vi)mo Beograd” zatražio je 20. aprila da tužilaštvo i policija pokrenu istragu na osnovu optužbi da je predsednik Skupštine Jagodine Dragan Marković Palma umešan u podvođenje maloletnica.

"Tužilaštvo ne sme ostati nemo na ove optužbe. Ovo ne sme biti samo još jedna afera, niti poligraf kojim rukovodi korumpirana politička elita može biti način započinjanja i razrešenja istrage o optužbama za seksualno nasilje i prostituciju", naveo je taj pokret u saopštenju.

Nevladina organizacija ASTRA, koja više od 20 godina radi na suzbijanju trgovine ljudima i svih ostalih vidova eksploatacije, pozvala je tužilaštvo i policiju da ispitaju navode u vezi sa potencijalnim zlostavljanjem, ucenjivanjem i podvođenjem žena i devojčica, i utvrde da li u opisanim događajima ima elemenata krivičnog dela trgovina ljudima i srodnih krivičnih dela.

„Imajući u vidu starosnu dob potencijalno oštećenih, ASTRA apeluje na istražne organe da je neophodno primeniti proaktivnu istragu, koja se ne zasniva isključivo na svedočenjima žrtava, kako bi žrtve bile pošteđene višestrukog ponavljanja retraumatizujućeg svedočenja (minimum 7 puta) pred različitim instancama“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, krivično delo trgovina ljudima spada u teška krivična dela protiv čovečnosti i minimalne zaprećene kazne izvršiocima ovog krivičnog dela iznose tri godine za trgovinu odraslim osobama i pet godina ukoliko se trguje maloletnim licima.

„Ukoliko se ustanovi da se radi o krivičnom delu trgovina ljudima, podsećamo da je neophodno optužnicom obuhvatiti sva lica uključena u lanac trgovine – organizovane kriminalne grupe, pojedinačne trgovce, i korisnike usluga“, navodi ASTRA.

ASTRA navodi da žrtve i potencijalne žrtve trgovine ljudima, kao i osobe koje poseduju informacije o nekim od ovih dela, mogu anonimno da kontaktiraju ovu organizaciju na brojeve telefona 011 785 0000, 0800 101 201 (besplatan telefon za teritoriju Srbije), ili na e-mail adresu sos@astra.rs.

XS
SM
MD
LG