Dostupni linkovi

Saudijska aktivistica Loujain al-Hathloul dobitnica nagrade Vaclav Havel za 2020.


Loujain al-Hathloul
Loujain al-Hathloul

Nagrada Vijeća Evrope za ljudska prava Vaclav Havel za 2020. godinu dodijeljena je 19. aprila saudijskoj feminističkoj aktivistici Loujaini al-Hathloul (Ludžein al Hatlul), dugo zatvorenoj u svojoj zemlji, saopćila je ta evropska institucija.

Al-Hathloul (31) predstavljena je kao jedna od čelnica feminističkog pokreta u Saudijskoj Arabiji.

"Ona se borila za okončanje sistema muškog tutorstva, protiv zabrane ženama da voze kao i za bolju zaštitu žena žrtava zlostavljanja u Saudijskoj Arabiji", navelo je Vijeće Evrope.

Ona je provela 1.001 dan u zatvoru zbog svojih stavova i oslobođena je tek u februaru 2020. godine, mada je i dalje u kućnom pritvoru i podvrgnuta drugim restrikcijama u svojoj zemlji, dodalo je Vijeće.

Njena sestra Lina al-Hathloul koja je 19. aprila u njeno ime dobila nagradu rekla je putem videolinka da je međunarodna podrška jedini način da se objelodane nepravde u Saudijskoj Arabiji i da se zaštite žrtve.

"Hvala vam što ste nam dali snagu da nastavimo našu borbu", rekla je sestra dobitnice nagrade.

"Loujaini se žrtvovala da bi žene u Saudijskoj Arabiji imale bolji život. Zbog njenog aktivizma ona je bila kidnapirana, ilegalno zatvorena, brutalno mučena, stavljana mjesecima u izolaciju, i sada je osuđena kao terorista", podsjetila je njena sestra.

Ostalo dvoje finalista za nagradu Vaclav Havel bile su opatice reda Drupka, grupe mladih budističkih opatica u Nepalu i aktivistica Demokratske Republike Kongo Julienne Lusenge (Džulijen).

Priznanje Vaclav Havel kojom se nagrađuju izuzetna djela civilnog društva u odbrani ljudskih prava dodijeljena je 2019. godine zatvorenom ujgurskom intelektualcu Ilhamu Tohtiju, zajedno sa balkanskom Regionalnom mrežom Inicijative mladih za ljudska prava.

Nagrada Vaclav Havel uspostavljena je 2013. i dodjeljuje se za izuzetna djela civilnog društva u zaštiti ljudskih prava.

Uz nju se dobija novčana nagrada od 60.000 eura.

Nagrada se u načelu dodjeljuje u Strasbourgu u jesen ali izdanje za 2020. godinu je pomjereno zbog zdravstvene krize.

XS
SM
MD
LG