Dostupni linkovi

Bajden u razgovoru sa saudijskim kraljem pokrenuo pitanje ljudskih prava


Džamal Kašogi, saudijski disident i novinar, koga su ubili saudijski operativci u Istanbulu 2018.
Džamal Kašogi, saudijski disident i novinar, koga su ubili saudijski operativci u Istanbulu 2018.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) razgovarao je telefonom sa saudijskim kraljem Salmanom u nastojanju da odnose sa starim saveznikom SAD postavi na novu osnovu, prenosi BBC.

On je "potvrdio značaj koji SAD" pridaju univerzalnim ljudskim pravima i vladavini zakona," saopštila je Bela kuća.

Bajden je nazvao saudijskog kralja nakon što je pročitao američki izveštaj o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija, koji će uskoro biti objavljen.

Očekuje se da će u pomenutom dokumentu prestolonaslednik Mohamad bin Salman biti označen kao osoba umešana u ovo ubistvo.

Bajdenov prethodnik, Donald Tramp, težio je bližim vezama sa Saudijskom Arabijom.

Trampova administracija odbila je zahtev za objavljivanje izveštaja u deklasifikovanom obliku, odnosno da se skine oznaka poverljivosti, usredsređujući se na poboljšanje saradnje sa Saudijskom Arabijom.

Očekuje se da će Bajden zauzeti mnogo oštriju poziciju prema određenim saudijskim politikama.

Telo Kašogija je raskomadano tokom ubistva 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu u Turskoj. Prestolonaslednik negira umešanost.

Zvanični Rijad je za ovu operaciju okrivio tim agenata poslatih da vrate Kašogija u zemlju, a saudijski sud je septembra prošle godine preinačimo prvobitne smrtne presude protiv pet osoba na 20 godina zatvora.

U saopšenju Bele kuće se ne pominje Kašogi po imenu, ali se ističe: „Predsednik je ocenio pozitivnim nedavno puštanje nekoliko saudijsko-američkih aktivista i gospođe Loujain al-Hathloul iz pritvora i potvrdio značaj koji SAD pridaju univerzalnim ljudskim pravima i vladavini zakona “.

Saudijska aktivistkinja za ženska prava Loujain Hathloul puštena je ovog meseca nakon skoro tri godine provedene u pritvoru, ali joj je i dalje zabranjeno da putuje i obraća medijima.

Dvojica lidera razgovarala su o "dugogodišnjem partnerstvu između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije" i pretnjama koje po Saudijskoj Arabiji predstavljaju proiranske grupe.

„Predsednik je rekao kralju Salmanu da će raditi na tome da bilateralni odnosi budu što jači i transparentniji“, navodi se u saopštenju.

„Dvojica lidera su potvrdila istorijsku prirodu odnosa i dogovorili se da će zajedno raditi na zajedničkim pitanjima koja izazivaju zabrinutost i od interesa su za obe zemlje,” saopštila je Bela kuća.

XS
SM
MD
LG