Dostupni linkovi

Saudijska aktivistkinja osuđena na skoro šest godina zatvora


Saudijska aktivistkinja za ljudska prava Lužein al Hathul
Saudijska aktivistkinja za ljudska prava Lužein al Hathul

Saudijska aktivistkinja za ljudska prava Lužein al Hathul (Loujain al-Hathloul) (31) osuđena je na pet godina i osam meseci zatvora zbog aktivnosti koje su zabranjene anti-terorističkim zakonom, uprkos međunarodnim kritikama i pritiscima da bude oslobođena iz pritvora.

Proglašena je krivom za "razne aktivnosti zabranjene antiterorističkim zakonom", preneo je sajt Sabk.

Aktivistkinja se nalazi u istražnom zatvoru više od dve godine - kada je uhapšena sa najmanje još 12-ak aktivistkinja – što je uračunato u izrečenoj kazni, preneli su saudijski mediji.

Lužein el Hatlul je pritvorena u proleće 2018. zbog sumnje da je počinila zločine koji uključuju radnje s ciljem promene političkog sistema zbog kampanje za ženska prava i komunikacije sa stranim novinarima, uključujući i Rojters, diplomatama i organizacijama za ljudska prava.

Sud je suspendovao njenu kaznu od dve godine i 10 meseci njene kazne - ili većinu vremena već odsluženog od hapšenja 15. maja 2018. – a uskoro bi trebalo da usledi uslovno puštanje na slobodu, prenosi njena sestra i domaći mediji.

To znači da bi mogla da se nađe na slobodi krajem februara 2021., sa mogućnošću da se vrati u zatvor ako izvrši novo krivično delo, prenose saudijski mediji.

Takođe joj je zabranjeno da putuje u inostranstvo u narednih pet godina, napisala je na Tviteru njena sestra Lina.

Grupe za zaštitu prava i njena porodica kažu da je Hathul, koja se zalagala za pravo žena da upravlja vozilom i zbog ukidanja sistema muškog staratelja u kraljevstvu, bila izložena zlostavljanju, uključujući električne udare, mučenje davljenjem, bičevanju i seksualnim napadima. Saudijske vlasti su negirale optužbe.

Krivični sud je prošle nedelje oslobodio tužilaštvo optužbi da je Hathul mučena u pritvoru, saopštivši da nema dokaza koji potkrepljuju navode.

Pre pritvora Lužein el Hatlul se isticala kao otvorena kritičarka vladinih restrikcija prema ženama i nekoliko je puta privođena zbog prkošenja zabrani vožnje.

Ova presuda je izrečena skoro tri sedice nakon što je sud u Rijadu osudio američko-saudijskog lekara Valida al-Fitaihija na šest godina zatvora, uprkos američkom pritisku da ga pusti, u slučaju koji su grupe za zaštitu prava nazvale politički motivisanima.

Strane diplomate rekle su da su dva suđenja imala za cilj da pošalju poruku kod kuće i u inostranstvu da Saudijska Arabija neće popustiti pritisku na pitanja ljudskih prava.

Stručnjaci Ujedinjenih nacija za ljudska prava nazvali su optužbe "fabrikovanim," i zajedno sa vodećim grupama za zaštitu prava i parlamentarcima u Sjedinjenim Državama i Evropi tražili su njeno puštanje na slobodu.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava napisala je na Tviteru da je presuda Lužein el Hatlul "duboko zabrinjavajuća" i pozvala na njeno prevremeno puštanje "po hitnom postupku".

"Slučaj protiv Lužein, isključivo zbog njenog aktivizma u borbi za ljudska prava, parodija je pravde i otkriva dubinu do koje će ići (saudijske vlasti) da bi ugušili nezavisne glasove," rekao je Adam Kugl (Coogle) iz Hjumen Rajts Voča (Human Rights Watch).

Presuda predstavlja rani izazov za odnose prestolonaslednika Mohammeda bin Salmana sa novoizabranim predsednikom SAD-om Džo Bajdenom (Joe Biden), koji je kritikovao stanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji.

Rijad bi takođe mogao da koristi ove dve presude kao polugu u budućim pregovorima sa Bajdenovom administracijom, rekao je jedan diplomata, prenosi Rojters.

Bajden je najavio da će zauzeti čvršći stav prema kraljevstvu, naftnom gigantu i glavnom kupcu američkog oružja – nego predsednik Donald Tramp (Trump), koji je snažno podržavao princa Mohameda.

XS
SM
MD
LG