Dostupni linkovi

BiH: Devet migrantskih porodica sa 19 djece izmješteno u centre


Migranti i izbjeglice ispred napuštene kuće u blizini bosansko-hrvatske granice, u selu Bosanska Bojna na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, 30. januara 2021.
Migranti i izbjeglice ispred napuštene kuće u blizini bosansko-hrvatske granice, u selu Bosanska Bojna na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, 30. januara 2021.

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine (BiH) je izmjestila devet migrantskih porodica sa djecom iz napuštenih objekata u neposrednoj blizini granice sa Hrvatskom, u prihvatne centre Sedra u Cazinu i Borići u Bihaću na sjeverozapau BiH.

Zamjenik direktora Službe za poslove sa stranicima BiH Mirsad Buzar, rekao je u ponedjeljak 19. aprila, za Radio Slobodna Evropa (RSE), kako su u okviru provođenja pojačanih aktivnosti na kontroli kretanja i boravka stranaca u Unsko-sanskom kantonu (USK), u subotu 17. aprila iz potpuno neuslovnih objekata izmjestili ukupno 43 osobe, među kojima je bilo 19 djece.

U USK, jednom od deset kantona u Federaciji BiH, nalaze se četiri privremena prihvatna centra za migrante i izbjeglice i u njima je smješteno oko 2.200 osoba.

“Utvrđeno je da na lokalitetu Bosanska Bojna, u neposrednoj blizini granice sa Republikom Hrvatskom, u napuštenim objektima koji ne ispunjavaju ni minimum životnih uslova boravi devet porodica”, objasnio je Buzar.

Selo Bosanska Bojna nalazi se nadomak Velike Kladuše na granici sa Hrvatskom.

Služba za poslove sa strancima BiH je, prema njegovim riječima, odmah inicirala i koordinirala niz aktivnosti na njihovom izmještanju sa te lokacije.

“Oni su izmješteni u privremene prihvatne centre Sedra i Borići koji su i predviđeni za smještaj porodica i ranjivih kategorija migranata”, dodao je Buzar.

Sve aktivnosti na izmještanju migrantskih porodica provedene su u saradnji sa Graničnom policijom BiH i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Porodice sa djecom su prošle medicinsku trijažu i smještene su u izolacijske dijelove ovih centara u skladu sa epidemiološkim mjerama za sprječavanje širenja korona virusa.

Riječ je o kontinuranim aktivnostima koje Služba za poslove sa strancima provodi u USK, dodaje Buzar.

"Ovo je već četvrti put da izmještamo porodice sa lokaliteta Bosanska Bojna. Bitno je naglasiti da je sada manji broj migrantskih porodica, zatečen na tom području, jer prvi put kada smo radili kontrolu, odnosno izmještanje u tom prostoru je boravilo skoro 200 mirganata", kaže Buzur.

Služba za poslove sa strancima je sa iste lokacije 5. marta, iz napuštenih neuslovnih objekata u privremeni prihvatni centar Borići kod Bihaća, izmjestila 115 migranata. Tada su u prihvatni centar Borići premještene 34 porodice, među kojima je 53 djece.

Prema podacima terenskih ureda organizacije Save the Children, na sedmičnom nivou se identifikuje od 10 do 25 migrantskih porodica sa djecom koje borave u napuštenim kućama u blizini granice sa Hrvatskom.

Služba za poslove sa strancima je, prema riječima zamjenika direktora Mirsada Buzara u posljednjih deset dana, tokom provođenja pojačane kontrole kretanja stranaca na području Bihaća, iz napuštenih i devastiranih objekata iz užeg gradskog jezgra izmjestila oko 150 migranata i izbjeglica.

Oni su smješteni u privremeno šatorsko naslje Lipa, desetak kilometara od Bihaća.

Sve aktivnosti, kako dodaje Buzar, provode se u skladu sa kapacitetima u šatorskom naselju Lipa, ali i sa raspoloživim kapacitetima preventivne izolacije koja je uspostavljena u tom naselju.

Migranti koji stignu u ovo šatorsko naselje, prolaze medicinski tretman i budu smješteni u preventivnu izolaciju, gdje se prati njihovo zdravstveno stanje, tek kada se utvrdi da nisu pozitivni na korona virus mogu biti smješteni u šatore sa ostalim korisnicima.

U Federaciji BiH, trenutno djeluje šest prihvatnih centara za migrante. U Kantonu Sarajevo to su Ušivak i Blažuj i u njima je smješteno oko 2.300 migranata i izbjeglica. U USK rade četiri prihvatna centra Borići, Sedra, Miral i Lipa.

XS
SM
MD
LG