Dostupni linkovi

Migrantske porodice premještene u kamp Borići kod Bihaća


Premještene su 34 porodice migranata
Premještene su 34 porodice migranata

U privremeni prihvatni centar Borići kod Bihaća na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine premješteno je 115 migranata iz napuštenih objekata u selu Bosanska Bojna nadomak Velike Kladuše na granici sa Hrvatskom, saopšteno je 5. marta iz Službe sa poslove sa strancima Bosne i Hercegovine (BiH).

U saopštenju se dodaje da su iz Bosanske Bojne u prihvatni centar Borići premještene 34 porodice, među kojima je 53 djece. Obje lokacije nalaze u Unsko-sanskom kantonu (jedan od deset kantona u Federaciji BiH) koji se graniči sa Hrvatskom.

“Obzirom da su migranti nelegalno boravili u objektima u kojima nije bilo minimum uslova za njihov boravak, Služba je inicirala i koordinirala niz aktivnosti na njihovom izmiještanju sa navedenog lokaliteta, te zbrinjavanju u privremeni prihvatni centar Borići koji je predviđen za smještaj porodica i ranjivih kategorija migranata”, navodi se u saopštenju Službe za poslove sa strancima.

Dodaje se da je akcija sprovedena u saradnji sa Ministarstvom Unsko-sanskog Kantona i Graničnom policijom Bosne i Hercegovine, te da su bili prisutni i medicinski timovi humanitarne organizacije SOS iz Bihaća koji su porodicama u slučaju potrebe mogli pružiti medicinsku pomoć na licu mjesta.

“Ove aktivnosti će biti nastavljene i u narednom periodu kako bi se migranti iz napuštenih objekata smjestili u privremene prihvatne centre”, stoji u saopštenju Službe za poslove sa strancima BiH.

U BiH je, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), oko 8.000 migranata i izbjeglica, od čega je njih 1.500 van prihvatnih centara i borave u improvizovanim šatorima i napuštenim objektima u blizini bh. granice sa Hrvatskom.

XS
SM
MD
LG